20/10/2022

Un dia en territori Ayuso: "No vull que em paguin els productes d'higiene femenina"

3 min
Isabel Díaz Ayuso durant la sessió de control a l'Assemblea de Madrid.

BarcelonaLa primera cosa que crida l'atenció de les intervencions d'Isabel Díaz Ayuso a l'Assemblea de Madrid és que sempre llegeix un paper. Però no és un paper en què algú li ha apuntat unes xifres que ella després reformularà amb les seves paraules. No. Ella llegeix les frases literals que algú altre li ha escrit mirant directament al paper. I quan es tracta de qüestions més tècniques com ara xifres, es nota d'una hora lluny que no sap de què parla. Això sí, la icona pop de la dreta espanyola sap que juga a casa i la claca dels 65 diputats populars es deixa notar a cada frase punyent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, quan la portaveu de Podem, Alejandra Jacinto, l'insta a retirar el futur reglament del taxi, Ayuso respon: "No accepto lliçons sobre ocupació d'un partit que fomenta les relacions sexuals entre nens". Quan el socialista Juan Lobato li pregunta per la sanitat pública, Ayuso li respon que el que l'hauria de preocupar és que la seu de l'Agència Espacial Espanyola, que el govern vol instal·lar a Elx, estigui a Madrid, "que és el lloc natural on hauria d'estar". I quan Mónica García (Més Madrid) li retreu la privatització de la sanitat, la presidenta madrilenya assegura: "Les dones no volem que ens paguin els productes d'higiene femenina, sinó tenir una feina per pagar-nos-els nosaltres mateixes".

O sigui, el secret d'Ayuso és que no respon, sinó que fa eslògans polítics que després els seus s'encarregaran de fer córrer a les xarxes. I sobretot deixa clar que Madrid és "el lloc natural" per a tots els organismes de l'Estat.

Si en algun lloc va començar el declivi de Vox és a Madrid, ja que la seva portaveu, Rocío Monasterio, està completament desdibuixada i Ayuso la tracta amb condescendència. I l'esquerra? Després del control, García, Lobato i Jacinto es reuneixen per comentar la jugada. Ser objecte de les crítiques d'Ayuso crea un corrent de simpatia mutu, però tots tres saben que no hi tenen res a fer. Com a molt aspiren que el bloc de la dreta, que suma 78 escons entre el PP i Vox, deu per sobre de la majoria absoluta, retrocedeixi una mica.

Parlament a Vallecas

L'Assemblea de Madrid és un edifici bastant lleig que sembla més aviat un recinte firal situat, això sí, al barri de Vallecas. Pots estar segur que si no fos per aquesta circumstància molts dels seus diputats no haurien trepitjat aquell barri en la seva vida. Els periodistes no tenim accés a l'hemicicle i treballem des de les sales de comissions contigües. Quan li pregunto a una uixera em mira indignada: "Per què m'ho preguntes a mi específicament?", em recrimina. Avui entre els convidats a la tribuna hi ha els representants del sector del taxi madrileny, que en una d'aquelles metamorfosis dignes de ser estudiades ara són tots d'esquerres. Ayuso diu que els defensa, però ells ho neguen amb el cap i se'n van entre els aplaudiments de l'esquerra.

"Jo vull que hi hagi ocupació i llibertat", repeteix Ayuso com un mantra, defensant que Madrid és líder en creació d'ocupació i motor econòmic d'Espanya. Les xifres de l'EPA, però, indiquen que hi ha fins a sis comunitats autònomes amb menys atur que la madrilenya, entre elles –Oh my god!– la decadent Catalunya. I això que en aquests territoris no hi ha efecte capitalitat ni desenes de milers de funcionaris de l'Estat treballant als ministeris. L'esquerra, però, sembla incapaç de contrarestar aquest discurs. I això que quan se surt de l'Assemblea i es passeja una mica per Vallecas, el Madrid que ven l'ayusisme de prosperitat i treball per a tothom sembla una broma de mal gust.

stats