Política 06/08/2014

La policia espanyola ofereix diners a canvi d'informació contra sobiranistes, segons 'Diari d'Andorra'

El rotatiu revela que la Banca Privada d'Andorra sospita que un ex alt càrrec problemàtic acomiadat va "vendre" la informació sobre els Pujol. La vulneració del secret bancari està penada a Andorra amb fins a 3 anys de presó i multes de fins a 300.000 euros

Ara
2 min

BarcelonaLa policia espanyola té en marxa des de fa dos anys un operatiu de recerca a Andorra d'informació de comptes vinculats a persones relacionades amb el moviment pel dret a decidir i la independència de Catalunya. Segons publica aquest dimecres el 'Diari d'Andorra', les autoritats policials i fiscals espanyoles han ofert recompenses econòmiques a canvi d'informació sobre diners no declarats a la Hisenda espanyola, com és el cas de l'expresident Jordi Pujol, en una operació que s'estendria a altres paradisos fiscals com Suïssa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seguint la mateixa versió, la Banca Privada d'Andorra (BPA) –on els Pujol tenien oculta la suposada herència que ha aflorat arran de la confessió de l'expresident– ha identificat el sospitós d'haver venut la informació a les autoritats espanyoles. Es tractaria d'un ex alt càrrec de BPA que provenia d'una altra entitat bancària andorrana a la qual deu diners, d'acord amb una clàusula contractual que establia indemnitzacions en cas de ruptura unilateral del contracte. Aquest exempleat, segons 'Diari d'Andorra', esperava que BPA l'ajudaria a esquivar la sanció, una situació que va enrarir la relació amb BPA, fins que l'entitat bancària el va acomiadar.

Fins a 3 anys de presó

El cas és que la llei de protecció del secret bancari d'Andorra preveu sancions de fins a 3 anys de presó i multes de fins a 300.000 euros per la "vulneració malintencionada" del secret bancari. BPA ha engegat una investigació interna per identificar l'autor de la delació.

Altres informacions publicades per 'La Vanguardia', però, apunten que les dades dels Pujol les hauria cedit la mateixa BPA en ser amenaçada de perdre la llicència bancària que li permet operar a Espanya mitjançant Banco Madrid.

stats