Díaz, Colau, Oltra i García, juntes per portar una dona a la Moncloa

La trobada a València, sense les líders de Podem, és la primera pedra de la plataforma d'esquerres que pretenen presentar a les pròximes generals

3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz; la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder de Más Madrid, Mónica García; i la portaveu del MDyC a Ceuta, Fàtima Hamed; durant l'acte que han protagonitzat al Teatre Olympia de València

València"Presidenta, presidenta!" ha sigut el crit amb què el públic ha rebut la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en l’acte Otras políticas, celebrat aquest dissabte a València. Allà acompanyaven la dirigent gallega l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra; la líder de Més Madrid, Mónica García, i la portaveu del Moviment per la Dignitat i la Ciutadania de Ceuta, Fátima Hamed. L'objectiu de totes elles és portar una dona a la Moncloa, i ningú dubta que Díaz és l'escollida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte es presentava a més com una primera pedra informal de la plataforma d'esquerres que Díaz vol liderar en les pròximes eleccions generals. Ella no se n'ha amagat: "És el començament d'alguna cosa meravellosa". La mediàtica trobada no ha estat enterbolida per l'absència destacada de les líders de Podem –ni la secretària general, Ione Belarra, ni la ministra d'Igualtat, Irene Montero, hi han participat– fet que havia generat unes especulacions que totes les parts han volgut aturar. "Som totes les que estem, però no estem totes les que som", ha resumit Oltra, que aquest divendres ja va penjar una foto a Twitter per mostrar la complicitat amb Montero. Podem, en tot cas, ha estat representat pels seus principals dirigents al País Valencià, igual que Esquerra Unida: Pilar Lima, Héctor Illueca i Rosa Pérez Garijo. També l'alcalde de València, Joan Ribó; el diputat al Congrés Gerardo Pisarello, i la portaveu d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, s'han acostat al Teatre Olympia de la capital valenciana.

Piulada de la trobada d'Oltra i Irene Montero aquest divendres

El principal missatge que les cinc dirigents han llançat ha sigut el seu desig d’impulsar un lideratge "feminista" que, a escala estatal, encarna Díaz, tal com s'han encarregat de recordar els assistents amb els crits de "presidenta". També ho ha fet la mateixa organització, cedint a la ministra de Treball la majoria de les intervencions, i en un gest calculat, la gallega ha estat ubicada al centre de l'escenari. La més contundent a l'hora d'expressar la consigna ha sigut Mónica García, que ha afirmat que ha vingut a València "perquè el tsunami feminista sigui el que marqui el nou cicle polític". De moment, però, Més Madrid i Podem mantenen la rivalitat política que van iniciar els seus respectius fundadors, Íñigo Errejón i Pablo Iglesias, i això és precisament el que ara Díaz vol que canviï.

Més prudent s'ha mostrat Ada Colau, que ha reclamat "treure la política de l'electoralisme i de la batalla de les sigles". "El repte no són les futures eleccions, sinó el futur de les pròximes generacions", ha defensat.

Tot i el seu protagonisme, Díaz ha patit per connectar amb un públic que reclamava consignes clares i curtes, que sí que han ofert Colau i Oltra, dues dirigents més experimentades en les curses electorals. La gallega ha fet servir el seu habitual to assossegat i tècnic. Potser no del tot adaptat a un míting ple d'enfervorits seguidors que una hora i mitja abans de l'inici de la xerrada ja feien cua a les portes del recinte. L'ambient festiu ha estat trencat per dues sorolloses manifestacions, una de transportistes i una altra d'interins de l'administració, que fins i tot han protagonitzat alguns moments de tensió amb la policia.

Protesta dels transportistes a les portes del Teatre Olympia de València, on s'ha celebrat l'acte 'Otras políticas'.

Sobre les virtuts de la nova "política feminista", Mónica Oltra ha destacat la seva capacitat per preocupar-se pels "problemes que importen a la ciutadania" com l'educació, la sanitat o els serveis de dependència" i no sobre si "[Isabel] Ayuso i [José Luis Martínez] Almeida es barallen". L'oposat a aquest nou discurs seria, segons Díaz, la vella política "dels sorolls i els insults", que ha trobat al Congrés de Diputats, en una virulència que la dirigent gallega ha afirmat que no havia vist "mai abans".

Noves vies per a l'ocupació i les pensions

La ministra de Treball també ha fet referència a la negociació de la reforma laboral i ha defensat que la democràcia espanyola porta 42 anys amb les mateixes receptes i amb els mateixos problemes de temporalitat i precarietat i que ara és el moment de "provar un nou camí". Igual que amb la reforma de les pensions, en què ha defensat que Espanya no té un problema de depesa sinó d'ingressos: és a dir, que cal incrementar les cotitzacions.

Tot i que residualment, les concessions intrínseques als governs de coalició també han estat presents en la xerrada. Oltra, que ja porta sis anys d'experiència en un govern tripartit encapçalat pels socialistes, ha optat per situar el focus precisament en el PSOE, al qual ha criticat perquè "arriba fins on arriba". Amb tot, ha introduït un element d'autocrítica: "També [arriba] fins on l’estirem".

stats