Partits polítics
Política 25/03/2023

Díaz i Podem porten la crisi al límit a les portes d'anunciar la candidatura de Sumar

Els liles mantenen que si no hi ha acord abans del 2 d'abril no seran a l'acte

3 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ahir al Congrés.

MadridHores abans que comencés el debat de la moció de censura de Vox, era un rumor gairebé confirmat que Yolanda Díaz compartiria la tribuna del Congrés amb Pedro Sánchez per defensar el govern de coalició dels atacs de l’extrema dreta. El president espanyol havia donat a la vicepresidenta segona el seu espai sabent que el discurs de Díaz seria també la posada de llarg de Sumar, el seu projecte polític. Sánchez necessita que la ministra de Treball comenci a ordenar un espai que és imprescindible per revalidar la coalició després de les eleccions generals. Justament la vigília del debat al Congrés, Yolanda Díaz feia públic finalment el dia que anunciarà la seva candidatura: serà el 2 d’abril en un acte a Madrid que ha de posar punt final al seu procés d’escolta i on aquesta vegada ha demanat explícitament que hi siguin tots els partits disposats a formar part de Sumar. De moment, però, s’hi dibuixa una absència clamorosa: la de Podem. El conflicte obert entre els liles i Díaz s’aguditza cada dia que passa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El 2 d’abril comença tot; he pres una decisió molt important per a la meva vida”, deia la ministra de Treball dimecres en una entrevista a RNE. Des que va anunciar l’acte de Madrid, hi ha hagut un degoteig de confirmacions de dirigents de l’espai com el líder d’Esquerra Unida, Alberto Garzón; la coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, o la de Més Madrid, Mónica García. No s’hi ha sumat, ara per ara, la líder de Podem, Ione Belarra –sí que ho han fet alguns càrrecs territorials–. Els liles continuen demanant un acord de coalició amb Sumar abans del 2 d’abril i amenacen amb no ser a l’acte si aquest pacte no arriba. “El partit que està muntant Yolanda Díaz amb el PCE i Més Madrid és diferent de Podem, però volem anar junts a les eleccions, per això necessitem un acord i unes primàries”, deia la ministra d’Igualtat, Irene Montero, dimecres als passadissos del Congrés. L’equip de Sumar assegura que hi ha converses amb el partit lila des del gener, però Podem nega que sigui una negociació dels punts que han posat sobre la taula. L'última reunió va ser dijous i va acabar sense concrecions. Sumar no vol tancar un acord bilateral amb Podem abans de les municipals per respectar la resta de formacions de l'espai.

“No hi ha cap raó perquè Podem no hi sigui. Podem ha estat una força important per a aquest país [...] i m’agradaria que hi fossin”, demanava Díaz dimecres. De fet, la vicepresidenta segona havia intentat posar en evidència Podem diumenge des de Sevilla quan va fer servir les mateixes paraules que l’exlíder del partit lila Pablo Iglesias va pronunciar el 2019: “Si aspirem a canviar el nostre país, quan coincidim en el 90% del programa polític, hem d’estar a l’altura del repte que ens ocupa i la nostra obligació és caminar junts”. I aquest dissabte des de Canàries, en el darrer acte abans del 2 d’abril, va advertir: “No es guanya un país parlant de llistes electorals”.

El sistema de primàries i el 28-M

Un dels punts a resoldre és el sistema de primàries per dissenyar les candidatures a les generals. Esquerra Unida va ser qui va llançar la proposta i va demanar que fossin “proporcionals, amb cens específic i per circumscripcions”. Podem avala les primàries, però vol que siguin obertes, és a dir, que hi pugui participar qualsevol ciutadà que s’hi inscrigui. La fórmula concreta, però, estan disposats a consensuar-la. “Els lideratges els decideix la ciutadania, no tinguin cap dubte que les candidatures de Sumar les decidirà democràticament la ciutadania”: responia Yolanda Díaz, avalant així el sistema de primàries, però sense detallar la fórmula. La ministra de Treball, de fet, va aprofitar la resposta per enviar un dard a Iglesias per primer cop en molt de temps: “A mi em van designar a dit i jo soc una demòcrata i una persona lliure [...]. Jo no faig les coses així”.

Els liles també voldrien que Díaz s’impliqués en les eleccions municipals i autonòmiques del maig, però ella ja ha avisat que només serà en alguns territoris, com Catalunya. Dirigents de Podem consideren que és un error que no s’hi bolqui al 100% perquè creuen que el 28-M és clau per a les generals de finals d’any. Díaz no ha dit si serà en comunitats com Madrid o el País Valencià, per exemple, on l’espai es presenta dividit en diverses candidatures. De fet, les lluites del passat que van partir pel mig Podem van camí de marcar també el futur de Sumar.

stats