Política 06/05/2020

Girauta i Mejías abandonen Cs pel suport a la pròrroga de l'estat d'alarma

El viratge d'Arrimadas al centre provoca el primer terrabastall intern des del congrés taronja

Q.bertomeu
3 min
Ciutadans: "Què ha pactat Sánchez amb els separatistes?"

BarcelonaEl primer moviment estratègic d'Inés Arrimadas després que l'assemblea de Cs del cap de setmana la ratifiqués al capdavant del partit li ha valgut també el primer terrabastall intern. Des que va irrompre la crisi del covid-19, la líder taronja havia començat a fer virar el partit cap al centre, situant-lo més a prop de les tesis de Pedro Sánchez que de les de Vox. La culminació d'aquest gir va ser pactar dimarts la pròrroga de l'estat d'alarma amb el PSOE. I la tempesta s'ha desfermat.

L'exportaveu de Cs al Congrés Juan Carlos Girauta va anunciar el mateix dimarts a la nit que abandonava el partit. "No vam treballar tant per construir una frontissa. Acabo de comunicar formalment la meva baixa com a afiliat de Cs", va explicar ell mateix a Twitter. També és significatiu el fet que l'exportaveu a l'Ajuntament de Barcelona i exmembre de l'executiva de Cs Carina Mejías hagi anunciat aquest dimecres que agafava el mateix camí. Ni Girauta ni Mejías tenien ara mateix cap càrrec. Els dos van quedar fora del Congrés en el cataclisme electoral que va viure Ciutadans en les últimes generals, quan va passar de 57 a 10 diputats. A més, els dos ja tenien pràctica en estripar carnets. Girauta i Mejías van militar en el passat al PP i l'exdiputat taronja també al PSC. Només Girauta sap si tornarà a saltar cap a una altra direcció, però, per les felicitacions que ha rebut de les files de Vox, d'ofertes no n'hi faltaran. El debat de fons a Ciutadans és si cal mantenir les posicions de la dreta més dura, com havia fet en l'etapa final d'Albert Rivera o si és millor convertir-se en la frontissa entre el PSOE i el PP. Parlant de Rivera, el seu silenci a les xarxes ha contribuït a augmentar el soroll.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, aquest dimecres al ple del Congrés

Arrimadas ha evitat polemitzar amb les baixes. "Només tinc bones paraules per a Girauta", s'ha limitat a dir en una entrevista a Telecinco. Sí que ha aprofitat la seva intervenció al debat del Congrés dels Diputats sobre la pròrroga de l'estat d'alarma per reivindicar la seva decisió d'acostar-se al govern espanyol. Ha defensat que Cs vol ser un actor "útil" i que prorrogar l'estat d'alarma és constitucional i permet "salvar vides i llocs de treball". Això sí, ha assegurat que és un pacte puntual i que res de donar un suport estable a Sánchez, amb qui el seu partit seguirà sent "molt crític".

Ni "fatxa" ni "traïdora"

Quan dimarts va transcendir el pacte de Cs i el PSOE, les xarxes van bullir i un dels adjectius que van fer fortuna dirigits a Arrimadas va ser el de "traïdora". A la líder taronja no li va passar per alt: "No m'importa que uns dies em diguin fatxa i uns altres traïdora", s'ha defensat des de l'hemicicle. La política sovint fa companys de viatges inesperats i Arrimadas ha vist com sortia en defensa seva el seu exrival per liderar el partit, el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea. Ha defensat l'acord assolit amb el govern espanyol i ha retret a Girauta la seva crítica a la voluntat dels taronges de ser partit frontissa. "Era el que calia fer", ha resolt. La primera decisió de fons d'Arrimadas com a líder oficial de Ciutadans ha fet cruixir internament el partit.

stats