Poder judicial
Política 23/03/2023

L'espai progressista del Poder Judicial debat la seva dimissió en bloc

La renúncia de la vocal d'Esquerra Unida Concepción Sáez reobre el plantejament de deixar inoperant la institució

3 min
A l'esquerre, la vocal del CGPJ Concepción Sáez

MadridDimissions en bloc per forçar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquesta hipòtesi torna a estar sobre la taula arran de la renúncia de la vocal d'Esquerra Unida Concepción Sáez, avançada aquest dimecres per Eldiario.es. Aquesta lletrada de l'administració de justícia, impulsada per Esquerra Unida l'any 2013 per ocupar una plaça a l'òrgan de govern dels jutges, va comunicar la seva sortida en una carta dirigida el 13 de març al president en funcions, Rafael Mozo, però no es farà efectiva abans del ple convocat per al dia 30. La notícia, que no coneixien la resta de membres del ple, ha propiciat la reacció d'alguns components del grup progressista que anys enrere ja havien sigut partidaris de forçar la renovació del CGPJ per la via de deixar la institució inoperant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació de "degradació" és "insostenible" i continuar resulta "inútil". És el diagnòstic de Sáez, a qui se li ha acabat la "paciència", segons relata en la missiva. Són ja quatre anys i quatre mesos amb el mandat caducat i la impossibilitat de fer nomenaments que cobreixin vacants que estan posant al límit el funcionament de diverses sales del Tribunal Suprem i altres tribunals d'arreu de l'Estat. La sortida, l'octubre passat, de Carlos Lesmes, l'anterior president, va provocar que el govern espanyol i el PP reprenguessin les negociacions i estiguessin a punt del desbloqueig, però es van frustrar per la marxa enrere d'Alberto Núñez Feijóo, pressionat per la dreta judicial i mediàtica i sota el pretext que Pedro Sánchez estava pactant alhora amb l'independentisme la supressió de la sedició del Codi Penal.

El temps d'interinitat pot arribar al punt d'igualar els cinc anys que la Constitució preveu per al mandat dels vocals, una gesta inèdita i que evidencia que el desprestigi s'ha convertit en crònic a la institució. Ara revifa la idea d'agreujar encara més l'escenari i no deixar més opció als partits polítics que renovar el CGPJ. Segons ha avançat Eldiario.es i confirmen fonts de l'òrgan a l'ARA, el vocal Álvaro Cuesta ha proposat als seus companys del grup progressista debatre aquest divendres la dimissió en bloc, si bé podria ajornar-se perquè tothom hi pugui estar present. Al CGPJ ara hi ha 18 membres –17 si no es compta Sáez– i el ple només es pot convocar amb la presència de 10 vocals i el president, tal com marca la llei orgànica del Poder Judicial. Queden sis vocals proposats pel PSOE i un pel PNB que, si fessin el pas de dimitir, farien inviable la constitució de plens.

Divisió al grup progressista

Amb tot, no hi ha consens sobre aquesta solució dins del grup. El desembre del 2020 cinc vocals progressistes –Mozo, Sáez, Cuesta, Pilar Sepúlveda i Clara Martínez de Careaga– van firmar una proposta de resolució que proposava que tothom renunciés l'1 de gener del 2021. No es va acabar traduint en res. Ara Sáez sí que ha fet el pas, en una decisió que fonts consultades per l'ARA circumscrivien a l'àmbit individual i sense opcions de tenir més conseqüències. Al llarg de la jornada, però, s'ha tornat a posar sobre la taula un plantejament que sempre ha defensat Unides Podem –aquest dijous ho ha tornat a verbalitzar el dirigent d'Esquerra Unida Enrique Santiago–. Des del PSOE, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, afirmava aquest dimecres al vespre en una entrevista a la Cadena SER que el moviment de Sáez era "legítim i inatacable". Fonts del CGPJ donen versemblança a la possibilitat que la Moncloa hagi animat Cuesta, exdiputat i exdirigent del PSOE, a secundar-la.

stats