Política 20/06/2016

Els dimissionaris de la CUP: "No proposem una partició, sinó tornar als principis fundacionals"

Roger Castellanos i Tomàs Sayes reclamen un reforç de l'assemblearisme per arribar a "grans consensos" i evitar així la "polarització" en la presa de decisions

Ara
2 min
Roger Castellanos i Tomàs Sayes, dos dels sis membres del secretariat de la CUP que van dimitir divendres

BarcelonaEl mateix dia en què comença el procés de renovació del secretariat nacional de la CUP, dos dels sis membres d'aquest òrgan que divendres passat van dimitir denunciant "actituds sectàries i maquiavèl·liques", Roger Castellanos i Tomàs Sayes, han volgut aclarir que no busquen un trencament a la formació anticapitalista. "No proposem una partició, sinó tornar als principis fundacionals", ha deixat clar Castellanos en declaracions a 'El matí de Catalunya ràdio', en què ha recordat que les demandes dels dimissionaris passen per un reforç de l'assemblearisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castellanos ha negat que Endavant i Poble Lliure –els sis dimissionaris són propers a aquest segon corrent, partidari de l'acord amb Junts pel Sí– divideixin la CUP en "blocs monolítics", però destacant la necessitat d'arribar a "grans consensos i acords" per evitar la "polarització" en les votacions de l'assemblea general, com va passar a l'hora de decidir sobre la investidura d'Artur Mas o la retirada de l'esmena a la totalitat als pressupostos de Junts pel Sí. Cal arribar a l'assemblea nacional "amb uns acords i la negociació avançada entre les diverses parts. No amb punts polaritzats, sinó amb una proposta de consens", ha defensat el cupaire.

"No pot ser que el país estigui pendent de què votem o deixem de votar"

No obstant això, Sayes ha explicat que els dimissionaris no veuen "suficient" l'operació liderada per l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat de cara a bastir una llista de consens per conformar el nou secretariat nacional. "El problema d'inoperativitat del secretariat no rau en el secretariat, sinó que va més enllà", ha dit. Per a Sayes, un secretariat amb noms de consens "no soluciona el problema", ja que la presa de decisions continua passant pel consell polític (format per representants de les 13 assemblees territorials i el secretariat nacional) i el grup d'acció parlamentària o GAP (representants de les nou organitzacions de la CUP-Crida Constituent).

Castellanos no s'ha estat de valorar les negatives de la CUP a investir Mas o votar els pressupostos del Govern: "La gent ha tingut més clar el paper de la CUP, d'accelerador i garant del procés, que nosaltres mateixos", ha dit, per afegir: "No pot ser que el país estigui pendent de què votem o deixem de votar". Tot i així, en un missatge d'optimisme, ha conclòs: "Encara és possible el canvi de rumb", i ha convidat tota la militància cupaire a "debatre a fons què entenem què és el procés" i quin ha de ser paper de la CUP.

stats