Política 17/03/2015

Un expert nord-americà en relacions internacionals conclou que el problema per al procés català és Brussel·les

En una jornada de debat sobre el procés d'autodeterminació a Washington organitzat pel Diplocat, el professor de l'American University Paul Williams critica que la UE prefereixi mirar cap a una altra banda perquè no té resolt el camí de l'ampliació interna

Ara
2 min

BarcelonaEl problema per al procés català no és ni Madrid ni el tribunal de l'Haia ni les Nacions Unides, sinó que és Brussel·les. Aquesta és una de les principals conclusions que es pot extreure de la intervenció de Paul Williams, professor de l'American University i expert en relacions internacionals, durant un debat aquest dilluns a Washington sobre el procés d'autodeterminació de Catalunya. Williams va prendre part, amb altres experts nord-americans i catalans, d'un debat a Washington organitzat pel Diplocat i l’Institute for Public Diplomacy and Global Communication de l'Elliott Scholl of International Affairs de la Universitat George Washington sobre el paper de la diplomàcia pública en el projecte polític independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Williams, professor de dret i de relacions internacionals a l’American University i fundador del Public International Law & Policy Group, entén que davant l'actitud previsible de Madrid, o la capacitat de l'Haia d'interpretar la legislació de manera flexible, o l'acceptació per part de les Nacions Unides de l'autodeterminació en desenes de casos, l'autèntic escull per al dret a decidir i l'eventual independència dels catalans radica en el fet que Brussel·les no té una opinió definida i opta per mirar cap a un altre costat davant la incomoditat que li generen casos com el d'Escòcia o Catalunya, segons ha informat el Diplocat.

Per Paul Williams, però, aquesta serà una qüestió que no podrà seguir ignorant la Unió Europea, sinó que haurà d'abordar, especialment en allò que fa referència a l'ampliació interna en cas que neixin nous estats en territoris que ja formen part de la unió.

Catalunya i Espanya: camins oposats

La conferència, titulada 'The Political Future of Catalonia and the Role of Public Diplomacy' la va inaugurar el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat, Roger Albinyana, que admetia que a aquestes altures, els governs català i espanyol avancen en direccions clarament oposades en matèria d'autogovern.

Entre els participants a la conferència hi havia el col·laborador de l'ARA Marc Sanjaume, professor visitant de la Université de Québec de Montreal i expert en processos d’autodeterminació, que va considerar clau per al creixement de l'independentisme el fet que Espanya no hagi reconegut la seva diversitat plurinacional. També el professor adjunt de Relacions Internacionals a la Johns Hopkins University i antic assistent del secretari general de les Nacions Unides Francesc Vendrell, que denunciava el bloqueig de l'estat espanyol pel que fa al dret a decidir dels catalans.

També l'antic ambaixador de Mèxic als EUA, Arturo Sarukhan, sentenciava que els estats-nació han perdut el monopoli diplomàtic en benefici d'ONG i entitats subestatals com Catalunya.

stats