Política 21/08/2015

El Diplocat preveu una negociació per assegurar la continuïtat de Catalunya a la UE i evitar "el col·lapse de l'euro"

L'organisme paradiplomàtic català afirma que els estats europeus estan "descol·locats" amb l'immobilisme de PP i PSOE respecte al procés sobiranista

Laia Vicens
2 min
Albert Royo, de Diplocat, durant la seva xerrada a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada / JM MONTANER (UCE)

Prada (Conflent)"La sortida de Catalunya de la UE podria suposar el col·lapse de l'euro". És l'avís que ha llançat el secretari general del Diplocat, Albert Royo, en una xerrada a la Universitat Catalana d'Estiu. Segons ha dit, igual que Europa ha fet esforços per evitar la sortida de Grècia de l'euro, "el més raonable és que també hi hagi negociació" entre Catalunya, Espanya i la comunitat internacional en cas d'una victòria independentista el 27-S perquè "a tothom li interessa" que Catalunya segueixi formant part de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha recordat Royo, Catalunya representa el 2% del PIB de l'eurozona, una economia que és, per tant, "més gran que la de Grècia o Finlàndia" i que suposa "un actiu i no pas un passiu" per a Europa. Per això, ha afirmat que "no està en l'interès de ningú" que Catalunya surti d'Europa i de l'euro.

Royo ha dit que en cas d'una victòria de l'independentisme el 27-S, el Diplocat, l'òrgan paradiplomàtic català, "canviarà" el seu missatge. Fins ara, han estat centrats a fer campanya pel dret a decidir, però un cop es compti amb un "mandat clar", s'haurà d'obrir una ronda de negociacions per fer efectiva la continuïtat de Catalunya a la UE. De fet, Royo ja ha admès que hi ha hagut "molts contactes amb la comunitat internacional" per implementar aquest eventual resultat, ja que "no només afecta Catalunya, sinó que també ho fa a la resta d'estats de la UE".

Per enfortir la xarxa de contactes internacionals, Royo ha anunciat que el Diplocat ha convidat una delegació parlamentària internacional perquè siguin testimonis de l'"ambient de campanya i de les eleccions" i puguin "entrar en contacte amb els diferents partits.

"Manca de cintura política" de Rajoy

Royo ha afirmat que "els consta" que diverses cancelleries europees "estan en contacte amb el govern espanyol per tractar la qüestió catalana" i que aquests països estan "descol·locats" per l'immobilisme de l'executiu de Mariano Rajoy. I és que, al seu parer, Europa esperava "un moviment dels dos principals partits espanyols [PP i PSOE] que donés sortida al dret a decidir". Per això, ha criticat "la manca de cintura política" de Rajoy, que ha estat "incapaç de dir res".

Un cop constatat que "no és possible" la via del referèndum, Royo ha avisat que "els cants de sirena" de la reforma constitucional només són "un maquillatge superflu" per a la situació catalana.

Per això, el cap de la diplomàcia catalana ha assegurat que només hi ha dues opcions: o mantenir l''statu quo' amb un Estat "més centralista que mai" i que "ataca i dinamita" l'autogovern, o impulsar "un projecte propi" i assolir un estat independent.

stats