Política 15/10/2013

Margallo, sobre l'acció exterior de la Generalitat: “Si no volen informar, ells mateixos”

El ministre d'Exteriors defensa la llei d'acció exterior per tal que "tot soni com una orquestra afinada i no com un solista sense direcció ni coordinació"

Agències
3 min

BarcelonaEls grups de l'oposició al Congrés han criticat aquest dimarts el projecte de llei d'acció exterior per considerar, entre altres aspectes, que envaeix les competències autonòmiques en aquesta matèria, i s'han queixat de la falta de consens amb què arriba al Congrés. Catalunya ha estat, un cop més, la protagonista d'un debat on hi ha postures oposades. El govern espanyol pretén controlar totes les accions diplomàtiques o empresarials, i els grups catalanistes consideren que la projecció exterior de Catalunya correspon al Govern. De fet, l'oposició no ha arribat només des de Catalunya: tots els grups del Congrés, excepte UPyD, han demanat la retirada de la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha posat els 931 viatges a l'exterior fets i els 277 memoràndums d'entesa signats des del 2008 per responsables de les comunitats autònomes com a prova que "cal posar ordre en l'acció exterior espanyola". El titular d'Exteriors ha explicat que quan va arribar al govern espanyol es va trobar amb 166 oficines de les comunitats autònomes a l'estranger, la qual cosa generava un "enorme desordre" en l'acció exterior, segons ell.

Margallo ha insistit que la llei que ha preparat, la primera d'aquest tipus a la història de la democràcia, no intenta retallar l'acció exterior de les comunitats autònomes, sinó que busca que "tot soni com una orquestra afinada i no com un solista sense direcció ni coordinació". El ministre ha ofert a les comunitats la integració de les seves oficines a les ambaixades d'Espanya, de manera que es pugui millorar l'eficàcia del servei i s'estalviïn despeses, tal com està fent Espanya en delegacions compartides amb la UE o països iberoamericans. Ha calculat que per cada oficina autonòmica que s'integri, el ministeri d'Afers Exteriors s'estalviaria 8.813 euros i la comunitat autònoma, uns 65.180 euros. Fins al moment ja s'han signat protocols de col·laboració amb totes les comunitats autònomes, amb tres excepcions: Catalunya, Illes Balears i País Basc.

Mà estesa

"Tot el que diu la llei sobre l'acció exterior de les comunitats autònomes té un to de mà estesa, d'invitació", ha insistit Margallo, que ha emplaçat els responsables de les comunitats a informar dels seus viatges perquè així obtinguin "l'ajut i la col·laboració de les ambaixades". "Si no volen informar, ells mateixos", ha proclamat Margallo sobre Catalunya, que està preparant el seu propi projecte de llei d'acció exterior. El ministre s'ha mostrat "confiat" que l'executiu de Mas actuarà amb "lleialtat institucional".

Queixes dels grups catalans

El portaveu de CiU, Jordi Xuclà, ha assenyalat que la distribució de l'acció exterior en els diferents nivells de l'administració s'ha desenvolupat fins ara de forma raonable. Xuclà ha assegurat que sempre s'informa "amb normalitat" al ministeri d'Afers Exteriors dels viatges i de les missions autonòmiques a l'exterior i s'ha preguntat si la resposta a l'obertura d'oficines de les comunitats a l'estranger serà el seu tancament violent. A més, s'ha queixat que el projecte legislatiu no hagi entrat en qüestions com el fet que els diversos ministeris nomenen els seus propis consellers en legacions espanyoles, molts d'ells cobrant més que el mateix ambaixador.

Joan Josep Nuet, portaveu d'Exteriors de l'Esquerra Plural, ha assenyalat que el govern espanyol hauria de considerar l'acció exterior de les comunitats com un complement a la tasca de l'executiu de Rajoy. Per part d'Esquerra, Alfred Bosch ha considerat la llei "una autèntica ofensiva de persecució implacable a Catalunya", i ha acusat el govern espanyol d'"obstaculitzar, amenaçar i pressionar fins i tot ambaixadors d'estats sobirans" perquè es pronunciïn en contra del dret a decidir. Amb aquesta llei, ha advertit, la Generalitat tindrà menys llibertat d'acció a l'exterior que una ONG i el president Artur Mas tindrà menys capacitat de fer projecció internacional que l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella.

UPyD: "Una sola veu"

Des d'UPyD -l'únic grup que no ha presentat esmena a la totalitat-, Irene Lozano ha confiat que es "millori" el text final durant la tramitació parlamentària, per tal d'incloure mesures perquè l'Estat pugui corregir o delimitar qualsevol actuació que perjudiqui o pertorbi l'acció exterior. Espanya, segons UPyD, ha de tenir "una sola veu a l'exterior i no totes les veus que les comunitats autònomes vulguin tenir", i l'última paraula l'ha de tenir l'Estat.

stats