Política 27/08/2019

Calvo haurà de comparèixer dijous al Congrés per donar explicacions sobre l''Open Arms'

Unides Podem evita la compareixença urgent de Sánchez, i la dreta, de Borrell per 'Espanya Gobal'

Laia Forès
3 min
vicepresidenta-espanyola-Carmen-Calvo-imatge_2292980793_64938855_651x366

MadridLa vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, haurà de comparèixer d'urgència aquest dijous al Congrés per oferir explicacions sobre les actuacions del seu executiu en la crisi de l''Open Arms'. La proposta l'ha aprovat aquest dimarts a la tarda la diputació permanent del Congrés amb els vots a favor del PP, Ciutadans, Unides Podem, ERC, Bildu i el PNB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, els diputats han rebutjat obligar a comparèixer el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. La proposta no s'ha aprovat pels vots en contra d'Unides Podem. La formació manté l'esperança d'un acord de govern amb el PSOE i prefereix no apujar el to. La formació prefereix que Sánchez comparegui a la pròxima sessió ordinària, que es podria convocar la segona setmana de setembre.

Tot i que la diputada de Podem Ione Belarra havia anunciat que el seu partit votaria a favor d'obligar Sánchez a sotmetre's al control parlamentari per explicar les conclusions dels últims Consells Europeus, finalment s'ha fet enrere. Tampoc han votat a favor de la proposta ni ERC ni el PNB. Segons fonts parlamentàries, encara no hi ha data per a la sessió ordinària però és probable que se celebri l'11 o el 12 de setembre.

Els partits de la dreta volen que el líder del PSOE comparegui i han acusat l'executiu en funcions d'evitar sotmetre's a control parlamentari, tal com va fer el govern de Mariano Rajoy durant els mesos que va estar en funcions. La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha "exigit" la compareixença de Sánchez: "Que vingui a donar la cara al Congrés. No està complint amb les seves obligacions". També el PP ha demanat al president en funcions que se sotmeti a control parlamentari i li ha recordat que ell va ser molt crític quan Rajoy no compareixia.

Borrell tampoc donarà explicacions d'Espanya Global

Qui també se salvarà de donar explicacions a la sessió extraordinària de dijous és el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, una petició presentada per ERC i Junts per Catalunya –també Bildu– perquè expliqui l'informe d'Espanya Global que, segons subratlla la petició, "conté afirmacions injurioses sobre la societat catalana" i "viola la presumpció d'innocència dels presos polítics".

Es tracta d'un document elaborat per la secretària d'Estat Irene Lozano que s'envia a ambaixades i a la premsa internacional per intentar contrarestar els punts de vista dels partits sobiranistes sobre el Procés. La portaveu d'ERC Montse Bassa ha denunciat al Congrés que el document "és una autèntica campanya mediàtica a favor de la culpabilitat dels presos polítics".

La petició dels partits catalans, però, no ha prosperat pel veto de les grans formacions: PSOE, PP i Ciutadans hi han votat en contra. També Vox. La dreta s'ha alineat amb el PSOE per salvar Borrell tot i criticar el document per ser massa fluix en alguns dels seus continguts i el govern socialista per acceptar el suport parlamentari de partits independentistes.

L'oposició culpa Sánchez del bloqueig

Abans de l'inici de la diputació permanent, els portaveus dels grups polítics de l'oposició han carregat contra Sánchez, a qui han assenyalat com a culpable de la possibilitat de noves eleccions el 10 de novembre. "El bloqueig, Sánchez, ets tu. La culpa serà tota teva", li ha etzibat la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo.

Amb les negociacions entre el PSOE i Unides Podem aturades, la possibilitat de noves eleccions pren cos. Els partits de la dreta, però, no anirien de bracet sota la marca Espanya Suma, tot i l'oferta del PP. Ciutadans i Vox han reiterat la seva negativa a concórrer a unes eleccions conjuntament. "Cadascú ha de defensar el seu projecte propi", ha subratllat Arrimadas.

Negociacions d'investidura

Pel que fa a les negociacions, el PSOE no cedeix i insisteix en la impossibilitat d'una coalició de govern amb Unides Podem. La portaveu dels socialistes al Congrés, Adriana Lastra, ha acusat aquest dimarts el partit lila de ser el responsable d'haver tancat la porta a una coalició amb el seu 'no' a la investidura de Pedro Sánchez al juliol. "Ens van donar un cop de porta als nassos", ha lamentat Lastra. "Per això entenem que ara s'han de reprendre les negociacions des del principi", ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació.

Segons Lastra, el PSOE no vol eleccions perquè els ciutadans van votar "clarament" a favor d'un govern progressista, i ha acusat els partits de l'oposició d'estar negant la realitat: "No hi ha una alternativa de govern", ha assegurat.

Unides Podem ha demanat en els últims dies al partit socialista que agilitzi les negociacions però Sánchez dedica aquesta setmana a reunir-se amb diferents col·lectius per poder elaborar el seu programa de govern. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, ha avançat que el seu programa inclourà algunes de les propostes del partit de Pablo Iglesias. És un gest del PSOE per intentar que Podem canviï de posició i renunciï a un govern de coalició. El pla de Sánchez és governar en minoria però amb un programa pactat amb la formació lila.

stats