Política 22/12/2015

Els 47 diputats catalans al Congrés

Ara
2 min

BarcelonaLa victòria d’En Comú Podem contribueix a l’entrada al Congrés de figures de l’activisme del país. Destaca el cas de l’exdirectora de la revista Cafèambllet Marta Sibina o el de Lucía Martín, fundadora de la PAH. ICV comptarà amb 3 diputats a Madrid, encapçalats per Josep Vendrell, mentre que Joan Mena (EUiA) també tindrà escó. De Podem destaca el cas de Raimundo Viejo, regidor a Barcelona fins a l’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dels nou diputats que ERC ha aconseguit el 20-D, cinc són independents. Entre ells, el mateix candidat per Barcelona, Gabriel Rufián, o la número 5 de la mateixa llista, l’activista uruguaiana Ana Surra. També el número 2 per Girona, Joan Olòriz, històric líder gironí d’ICV fins a l’estiu passat. D’un altre partit també venia el cinquè diputat per Barcelona, Joan Capdevila, que va abandonar Unió el 2012. El jutge sobiranista Santiago Vidal va aconseguir el passi al Senat.

Els socialistes han aconseguit mantenir representació a les quatre demarcacions catalanes, tot i perdre més de 300.000 vots respecte als comicis del 2011. A Barcelona han perdut la meitat dels escons (de 10 a 5), cosa que ha deixat fora del Congrés l’exportaveu del partit al Parlament, Maurici Lucena. La davallada tampoc ha permès al PSC obtenir representació al Senat, on es presentava l’ex primer secretari del PSC a Barcelona, Carles Martí.

Democràcia i Llibertat (DL) ha obtingut un escó menys dels que va aconseguir CiU el 2011 a Tarragona, Lleida i Girona, i 5 menys a Barcelona. Aquest últim resultat implica que l’economista Miquel Puig, fitxatge estrella de la coalició, queda fora del Congrés. Tampoc anirà a Madrid el cap de llista de DL pel Senat, el dirigent d’UGT Miquel Àngel Escobar. La número 2 per Girona, Elena Ribera, diputada d’Unió al Parlament fins a la legislatura passada, sí que tindrà plaça al Congrés.

A part del cap de llista de C’s, Juan Carlos Girauta, tan sols quatre candidats més del partit a Catalunya han obtingut representació al Congrés. Un mal resultat per a una formació que esperava tenir deu escons i obtenir representació a totes les demarcacions catalanes -una fita que van aconseguir el 27-S, quan van guanyar prop de 250.000 vots més-. En lloc d’això, fora de Barcelona només han obtingut un escó. L’ocuparà Sergio del Campo, número 1 per Tarragona.

El PP ha quedat últim i ha perdut els escons que tenia a Lleida i Girona. Els resultats han deixat fora del Congrés referents populars com l’exalcalde de Castelldefels Manuel Reyes, número 6 per Barcelona, i la regidora Ángeles Esteller (5).

El nucli dur de la candidatura, format per Jorge Fernández Díaz, Jorge Moragas, Alícia Sánchez-Camacho i Dolors Montserrat ha aconseguit, malgrat tot, entrar al Congrés.

stats