Els diputats evidencien el rebuig a Vox deixant mig buit l'auditori durant el torn d'Ignacio Garriga

El dirigent d'ultradreta adverteix l'independentisme que "el Tribunal Constitucional treballarà molt" aquesta legislatura

3 min
La diputada d'ERC Jenn Díaz mostrant a Ignacio Garriga (Vox) el cartell 'Aixafem el feixisme'

La primera intervenció del líder de Vox, Ignacio Garriga, al Parlament, ha estat pronunciada en una sala mig buida. La majoria dels diputats d'ERC, JxCat, la CUP, els comuns i una part del PSC han marxat abans que el cap de llista de la formació d'extrema dreta iniciés el seu discurs. A la sala han quedat els diputats de Cs i el PP, així com una petita representació de la resta dels grups. "Fins aquí hem arribat", ha dit Garriga, que ha refermat el paper de Vox com a "enemic" de l'independentisme i ha exigit el "compliment íntegre de les penes [en al·lusió als presos] i la unitat nacional". "Preparin-se perquè tindran una legislatura en què potser treballaran poc, però el Tribunal Constitucional treballarà molt", ha recalcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria de parlamentaris de JxCat han deixat el seu seient buit, mentre que els nou diputats de la CUP han marxat i han deixat uns cartells amb noms de víctimes del feixisme a les seves cadires, i molts altres –com el president del grup d'Esquerra, Josep Maria Jové– han deixat a la vista el cartell "Aixafem el feixisme'", de Pere Català Pic. Pel que fa a ERC, han restat a la sala el candidat a la investidura, Pere Aragonès, i Marta Vilalta, així com la vicepresidenta de la mesa Anna Caula i les diputades Najat Driouech –d'origen marroquí– i Jenn Díaz, que el 2019 va fer públic a l'hemicicle que havia estat víctima de la violència masclista.

En un comunicat, ERC ha argumentat que a Vox –que nega l'existència de la violència masclista i criminalitza els immigrants en situació irregular– "no se li poden regalar espais lliurement sense confrontar-lo, ni tampoc normalitzar-lo". Per aquest motiu han apostat perquè quedessin alguns parlamentaris a la cambra. Pel que fa a En Comú Podem, només han quedat a la sala els diputats David Cid i Joan Carles Gallego, en representació del grup. També alguns diputats del PSC, que va subscriure el pacte per aïllar Vox, han marxat, encara que segons fonts del partit no s'havia donat cap consigna.

"Som conscients que ens voldran imposar un cordó sanitari, però jo prefereixo dir-ne cordó antidemocràtic", ha respost el líder de Vox: "No aconseguiran matar la Catalunya real, la que vostès odien i menyspreen tant". Garriga ha fet una defensa des del faristol de la monarquia, i ha agraït a Felip VI haver plantat cara a l'independentisme. "El separatisme no és altra cosa que odi i violència", ha assegurat, i ha titllat els dirigents sobiranistes de "grapat de colpistes i lladres". També ha tornat a carregar contra la immigració i les ONG, que considera "col·laboradores necessàries del tràfic de persones".

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha cridat l'atenció de Garriga un cop ha acabat la seva intervenció, per haver fet "discriminacions per raó de raça" i "afirmacions lesives que vulneren drets fonamentals com la presumpció d'innocència". "El camp de joc del Parlament és i serà els dels principis democràtics", ha asseverat. En el seu torn de rèplica com a candidat, Aragonès ha reivindicat Neus Català, supervivent del nazisme que va ser activista antifeixista, i ha citat fragments del llibre Contra l'odi, de Carolin Emke. Garriga li ha respost acusant de nou l'independentisme de ser "l'encarnació de l'odi i la divisió".

L'11 de març els 115 diputats d'ERC, JxCat, la CUP, els comuns i el PSC van signar un decàleg de mesures per fer front a l'extrema dreta al Parlament. Es van comprometre a deixar Vox sense representació a la mesa de la cambra i a les meses de les comissions, i també a no sumar-se a cap de les seves iniciatives parlamentàries. El document també obliga els partits a "combatre els discursos d'odi" i "contrarestar les informacions falses" que pugui difondre Vox. A més, les formacions també van conjurar-se per no convocar els de Garriga a les reunions que es mantenen amb entitats i sectors sobre temàtiques concretes.

stats