ERC, JxCat, CUP, comuns i PSC signen el cordó sanitari contra Vox

Entre d'altres, es comprometen a excloure l'extrema dreta dels òrgans parlamentaris i a no donar suport a cap de les seves iniciatives

3 min
Ignacio Garriga ahir durant el míting.

115 diputats del Parlament de Catalunya faran el buit als 11 parlamentaris de Vox. ERC, JxCat, CUP, comuns i PSC han acordat aquest dijous un decàleg de mesures per fer front a l'extrema dreta a l'hemicicle i teixir, d'aquesta manera, el cordó sanitari que va ressonar durant bona part de la campanya electoral. Tot i que inicialment cadascú havia anat fent propostes en solitari, finalment han aconseguit posar-se d'acord després de diverses reunions a cinc bandes. Com ja havien anunciat, ni PP ni Cs se sentiran compromesos pel cordó sanitari. Les conclusions que n'han sortit comprometen els signants a evitar que el partit ultra tingui un lloc a la mesa de la cambra i a la de les comissions; a no sumar-se a cap iniciativa de Vox i a evitar que prosperin.

Concretament, el primer punt del decàleg obliga els partits a "combatre els discursos d'odi" i "contrarestar les informacions falses" que pugui difondre Vox. També es comprometen a evitar "la presència de l'extrema dreta a la mesa del Parlament, les meses de les comissions, a la coordinació dels intergrups, a la relatoria dels grups de treball i a la presentació de ponències col·legiades". És a dir, coordinar el vot en aquells espais de la cambra on no tots els partits han de tenir-hi presència per norma, sinó que s'escullen els membres basant-se en les majories parlamentàries. Com que Vox és la quarta força del Parlament això implicarà sobrerepresentar els tres partits majoritaris en alguns casos o cedir més visibilitat als grups petits.

Al mateix temps, els partits també es neguen a convocar Vox a les reunions que es mantenen amb entitats i sectors per abordar temàtiques concretes. En el decàleg informen que les formacions en cap cas avisaran l'extrema dreta que es produirà aquesta reunió, i deixaran en mans de les entitats la possibilitat de convocar-la.

Els nou candidats que van participar ahir en el debat electoral de TV3

Però el cordó sanitari no acaba aquí, ja que també entrarà en les resolucions i lleis que voti el ple. Els firmants es comprometen a "no subscriure cap iniciativa parlamentària conjunta" amb l'extrema dreta i a evitar que prosperin les seves resolucions. Si només poden comptar, com a màxim, amb els 6 diputats de Cs i els 3 del PP, les iniciatives de Vox tindran un sostre de 20 vots favorables (de 135).

Sancions per no signar els compromisos contra la discriminació

Tots els diputats elegits el 14-F es podran comprometre per escrit contra la "discriminació i l'assetjament psicològic o sexual" en el moment d'assumir l'acta. Els onze parlamentaris de Vox, però, ja van avançar que cap d'ells firmarà aquest compromís. Les formacions que han pactat el cordó sanitari intentaran que això no torni a passar, ja que s'emplacen a implementar sancions en cas que no se signin els compromisos contra la discriminació i l'assetjament.

Els partits també volen modificar el requisit d'unanimitat que demanen les declaracions institucionals perquè passin a ser d'una majoria qualificada, i evitar d'aquesta manera que l'extrema dreta pugui estroncar-les quan facin referència, per exemple, a qüestions com la violència masclista. Alhora, s'han posat d'acord per condemnar en seu parlamentària i també fora de la cambra totes les manifestacions "de violència verbal, física o psicològica cap a les diputades".

Per barrar el pas als discursos d'odi, els partits també han pactat emplaçar la mesa de la cambra a ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou, entre d'altres, la commemoració de les víctimes de l'Holocaust, les del genocidi del poble gitano i les del tràfic transatlàntic d'africanes esclavitzades, així com mantenir la iniciativa de fer en cada ple el recompte de les morts al Mediterrani i dels feminicidis. A més a més, també es comprometen a crear una Comissió d'Estudi sobre el Racisme Institucional.

Perquè aquest acord perduri en el temps, republicans, Junts, cupaires, comuns i socialistes prometen mantenir un espai per coordinar les accions contra l'extrema dreta i, fins i tot, ampliar aquest grup de treball a la societat civil organitzada.

stats