Els onze diputats de Vox es neguen a firmar el compromís del Parlament contra la discriminació i l'assetjament

Forma part del pla d'igualtat de la cambra i no és obligatori per assumir l'escó

3 min
L'hemicicle del Parlament, buit, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaTots els diputats elegits el 14-F es podran comprometre per escrit contra la "discriminació i l'assetjament psicològic o sexual" en el moment d'assumir l'acta. És una de les mesures que formen part del pla d'igualtat de gènere que es va aprovar la legislatura passada i que s'aplicarà per primera vegada aquest mandat. Serà voluntari i, per tant, no se sumarà als tres requisits per accedir a l'escó: presentar la credencial de la Junta Electoral, prometre o jurar la Constitució i l'Estatut, i presentar la declaració de béns i activitats. De moment, ja ha quedat clar que els onze diputats de Vox es negaran a firmar aquest document. "Evidentment cap dels onze diputats de Vox firmarem la declaració. No acceptem ni una lliçó dels que agredeixen cada dia els nostres policies, molts dels quals dones", ha escrit el líder de la ultradreta a Catalunya, Ignacio Garriga. Segons ell, ni firmaran ni participaran en cap dels cursos o xerrades que es facin sobre aquesta qüestió durant la legislatura perquè ho considera "una pèrdua de temps".

"Les seves preocupacions giren entorn de l'ús de la copa menstrual o busquen corregir el biaix de gènere en les obres d'art. No poden estar més lluny dels interessos reals dels catalans: són agències de col·locació i malbaratament públic", ha insistit en el fil. La negativa de Vox a comprometre's per escrit en la lluita contra "la discriminació i l'assetjament psicològic o sexual" comença a aclarir la fotografia de la legislatura vinent. La formació d'extrema dreta s'ha negat històricament a parlar de violència o assetjament per qüestions de gènere. Ara caldrà veure si algun altre diputat es nega a firmar el document. El Parlament els demana que ho facin encara que sigui per dir que no el subscriuen.

En el text, el Parlament demana que els diputats es comprometin a "vetllar per un entorn laboral lliure de sexisme, LGBTI-fòbia, assetjament psicològic o assetjament sexual" per fer de la institució catalana "un referent en la lluita contra la desigualtat de gènere i la discriminació". A més, també proposa que els parlamentaris, quan siguin "requerits", es comprometin a "cooperar diligentment en els procediments existents per gestionar les denúncies o queixes en aquesta matèria", així com també a "participar en la formació especialitzada que imparteixi la cambra sobre igualtat de gènere i sobre prevenció de l'assetjament". També per primera vegada es demana el gènere als diputats amb un formulari en què s'inclouen quatre opcions: home, dona, no binari i no contesto.

Dos mesos per presentar la declaració d'interessos econòmics

A banda d'aquesta declaració i dels tres requisits per assumir l'acta de diputat, els nous parlamentaris també hauran de presentar una declaració d'interessos econòmics un cop s'hagi constituït el Parlament. Tenen dos mesos per fer-ho i la declaració ha de contenir informació detallada sobre les activitats professionals que han tingut durant els tres últims anys; les activitats remunerades que tinguin durant el seu mandat; especificar si pertanyen a consells o òrgans d'administració d'empreses, organitzacions no governamentals i associacions, i els interessos econòmics que poden influir en l'exercici de les funcions de diputat, entre altres qüestions. Tot i que es reclami aquest document, al Congrés de Diputats Vox ja va evidenciar que no hi havia sanció per no respondre'l. A més, abans del 30 de juliol de cada any, tots els diputats han de presentar una còpia de la declaració de liquidació de l'impost sobre la renda i el patrimoni o la certificació de no haver-ho fet en cas que no estiguin obligats a presentar-la a Hisenda.

stats