Política 12/01/2021

El Govern es compromet a prendre divendres una decisió "definitiva" sobre el 14 de febrer

Si no s'assoleix "consens" entre els partits, l'executiu determinarà si s'ajornen les eleccions

Núria Orriols Guiu
2 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident, Pere Aragonès.

BarcelonaLa pregunta sobre si es faran les eleccions del 14 de febrer encara no té resposta, però aquest dimarts el Govern s'ha compromès a decidir-ho de "manera definitiva" aquest divendres en el marc de la taula de partits. Després de la reunió del consell executiu, a portaveu Meritxell Budó ha dit que si es pren la decisió de tirar endavant es faran i, si no, s'ajornaran. No hi haurà un nou debat sobre això, segons la consellera de la Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com es prendrà la decisió? Tal com ha dit fins ara l'executiu, Budó ha insistit que serà per "consens" entre les formacions polítiques. Ahir dilluns ja hi va haver una primera reunió amb els grups en què el departament de Salut va desgranar un informe sobre les previsions de la pandèmia en les pròximes setmanes: va advertir que el pic d'ingressats a l'UCI de la tercera onada es produirà pocs dies abans de les eleccions, a més de preveure un augment d'infectats de fins a 6.000 diaris. De fet, aquest dimarts les dades ja apunten a una acceleració: l'auge de contagis arran de les festes de Nadal s'ha enfilat fins a gairebé 7.000 en 24 hores.

Fonts de l'executiu expliquen que aquesta setmana hi ha previstes dues reunions sobre el 14 de febrer: una dijous, en què Salut actualitzarà les dades i les compartirà amb els partits, i una altra divendres, en què s'ha de prendre una decisió definitiva.

Nova data?

Budó ha explicat que si no hi ha consens entre els partits, el Govern haurà de prendre una decisió igualment. En aquest sentit, ha aclarit que després de la reunió de la taula de formacions polítiques, Aragonès convocarà un consell executiu extraordinari.

Si les eleccions es posposen, la portaveu ha dit que Aragonès hauria de dictar un decret d'ajornament dels comicis i establir una nova data electoral.

Tal com diu el protocol aprovat pel Procicat, en cas que la pandèmia obligui a ajornar els comicis s'ha de fixar la pròxima cita a les urnes. Budó ha assegurat que el Govern també ho vol consensuar amb la resta de formacions polítiques i que haurà d'anar en funció del que diguin les autoritats sanitàries de la pandèmia i també del pla de vacunació. Fonts governamentals calculen que si no es fan el 14 de febrer, els comicis caurien abans de l'estiu.

Les eleccions del Barça

Les eleccions del Parlament no són les úniques previstes en les pròximes setmanes, perquè a finals de mes també hi ha el procés electoral del Barça. Budó ha dit que el Govern no s'ha de pronunciar sobre les eleccions "d'una entitat privada" i ha defugit opinar sobre si s'han d'ajornar.

Però fonts del Govern aclareixen que hi ha prevista una reunió divendres entre el Barça i el Procicat per abordar el tema. Recorden que el procés electoral ha de complir les restriccions vigents, cosa que ara ja complica la situació: hi ha confinament municipal i els socis no es poden desplaçar fora de la seva localitat per votar.

stats