Política 11/01/2021

Les previsions de Salut per la pandèmia compliquen el 14-F

Admet als partits que no podrà immunitzar tots els membres de les meses electorals abans del 14-F

Mireia Esteve / Quim Bertomeu / Núria Orriols
3 min
Votació a les passades eleccions catalanes

Barcelona¿Hi haurà eleccions el 14 de febrer? Ara per ara el Govern les manté convocades, però el departament de Salut ha desgranat els escenaris epidemiològics que s'esperen al voltant de la cita i les previsions no són bones: preveu que les UCI dels hospitals estiguin en el pic màxim el 10 de febrer, just quatre dies abans de votar. L'ajornament electoral està sobre la taula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així figura en l'informe que ha facilitat aquest dilluns la conselleria als partits amb representació al Parlament en una reunió juntament amb Exteriors i Presidència. Salut no s'ha mullat sobre la conveniència de celebrar les eleccions i el departament d'Exteriors -que prepara organitzativament els comicis- tampoc, però sí que ha faciliat als partits dos possibles escenaris perquè es facin una idea de quina serà la situació. En el millor supòsit, durant la campanya electoral s'arribaria al pic de contagis amb uns 5.000 al dia, i el 14-F hi hauria 610 ingressats a l'UCI. En el pitjor escenari, els contagis podrien superar els 6.000 casos diaris i s'arribaria al dia de les eleccions amb 840 pacients a les unitats de cures intensives.

A més, la conselleria de Salut avisa que aquestes prediccions epidèmiques i de pressió assistencial s'han fet sense comptar amb l'efecte que pugui tenir la variant britànica del covid-19 o altres factors externs com el fred, que podrien augmentar encara més la velocitat de contagi.

No es podrà immunitzar

Una altra de les informacions que ha proporcionat el departament de Salut als partits és que no podrà immunitzar els membres de les meses electorals, malgrat que s'havia previst incloure'ls en el pla de vacunació. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, el secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, ha admès que no hi ha prou temps per posar les dues dosis necessàries de la vacuna a les persones a qui toqui per sorteig ser al col·legi el dia de les eleccions.

Això se suma a l'última decisió de la Junta Electoral Central que diu que no té competències per excloure les persones de més de 60 anys del sorteig per constituir les meses electorals. L'òrgan deixa en mans de les Juntes Electorals de Zona decidir si s'accepta com a "excusa" dels electors per no ser-hi.

La decisió final, divendres

Fins ara el Govern ha dit que la decisió d'ajornar les eleccions es prendria per consens, i des d'Exteriors asseguren que "cal esperar" a un nou informe més actualitzat que Salut enllestirà dijous i que ja inclourà l'"efecte Cap d'Any". És a dir, cal veure si el comportament social en aquella data ha agreujat la dinàmica. La decisió definitiva es prendrà divendres en una nova reunió entre el Govern i els partits. No es pot deixar per més endavant perquè la setmana que ve s'ha de començar a executar el gruix de la despesa electoral, tant els diners que posa la Generalitat com els que avancen els partits per enviar la propaganda electoral a les cases. "Els compromisos econòmics de la setmana que ve són molt forts", explica a l'ARA un coneixedor de la dinàmica electoral.

Com afronten els dos socis del Govern la cita definitiva? ERC rebutja avançar escenaris. En tot cas, si s'ajorna el 14-F, el protocol aprovat pel Procicat preveu que es fixi una nova data dels comicis immediatament. "Com a mínim un rang de dates, és a dir, si cap al maig o cap a l'octubre", assenyalen des de la Generalitat.

El fet de no revelar quin és, però, el criteri sobre les eleccions per part de Salut -fonts del despartament asseguren que no els pertoca- ni Exteriors genera malestar a JxCat. Fonts de Junts consultades per l'ARA expliquen que acceptaran el que recomanin les autoritats sanitàries, però demanen no allargar més aquesta decisió. Afirmen que, malgrat estar al Govern, els republicans no han compartit amb ells el criteri que tenen sobre el 14-F i que fins aquest dilluns no havien tingut accés a les previsions de Salut.

"La decisió ha de ser coral", repliquen, al seu torn, fonts d'Esquerra. Els republicans insisteixen que la decisió és "complicada" i que s'ha de prendre divendres amb "corresponsabilitat" entre totes les parts. Per a ERC la disjuntiva no és si les eleccions es poden fer o no -"Està tot preparat", defensen-, sinó si "socialment hi ha el clima favorable per fer-les".

Pressions al Govern

Pel que fa a la resta de formacions, també han pressionat el Govern. El més bel·ligerant és el PSC, que amb les enquestes a l'alça rebutja qualsevol tipus d'ajornament si no hi ha un confinament total com al març. Cs reclama explicacions directes de la consellera Alba Vergés i el ministre Salvador Illa, mentre que el PDECat exigeix a l'executiu que no sigui "covard" i no allargui més aquesta situació. Els comuns, al seu torn, han dit que volen que es prengui la decisió en base a dades sanitàries. Prendre la decisió per consens no serà fàcil.

Com votaran els contagiats?

Després de l'experiència de Galícia i el País Basc, en què es va prohibir el vot dels infectats, el Govern es va comprometre a garantir el dret a votar de tothom. Per això l'executiu ha engegat una campanya per incentivar el vot per correu, i també preveu franges horàries (no poden ser obligatòries i només seran recomanades) perquè votin les persones contagiades i els seus contactes. Es tracta de l'última hora del dia, de 19 a 20 h. Per fer-ho possible, preveuen que els membres de les meses electorals es posin equips de protecció especial (EPIs).

stats