Política 21/10/2020

Aragonès defensa les restriccions per evitar un "confinament total" d'aquí tres setmanes

El Govern, en "alerta màxima", reunirà els grups parlamentaris per abordar l'estat de la pandèmia

Marc Toro / Quim Bertomeu
2 min
El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, durant el ple d'aquest dimecres al Parlament

BarcelonaDesprés que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi posat en marxa el compte enrere per les eleccions del 14 de febrer, el ple de la cambra d'aquest dimecres ha continuat amb la sessió de control al Govern en funcions, encapçalat pel vicepresident, Pere Aragonès. Després de demanar l'alliberament immediat dels presos polítics arran de l'absolució de la cúpula dels Mossos, dictada aquest dimecres, el republicà ha defensat davant l'oposició les restriccions aprovades pel Govern per lluitar contra la pandèmia del coronavirus i ha afirmat que persegueixen un objectiu: evitar un "confinament total" d'aquí tres setmanes.

Poc abans, la consellera de Salut, Alba Vergés, havia admès a preguntes de l'oposició la gravetat de la segona onada de la pandèmia a Catalunya. "Que el 80% de les UCI estiguin plenes és una mala notícia i ens posa en alerta màxima", ha dit. No obstant això, ha assegurat que el Govern està fent "tot el que està a les seves mans" i que en cap cas està "improvisant". Per demostrar-ho, Aragonès ha anunciat que convocarà els presidents de tots els grups per compartir "l'estat de la situació sanitària" i "contribuir entre tots a fer una crida a complir amb les restriccions".

A l'espera d'una data per a la trobada, la major part dels dards dels grups han anat cap al conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, per les dificultats per les quals estan passant els sectors de la restauració i de l'estètica pel tancament ordenat pel Govern. "L'impacte de la pandèmia és enorme, durarà molt temps i el Govern treballarà al costat dels sectors", havia dit Vergés, i posteriorment Tremosa ha reivindicat tant els 40 milions que l'executiu ha aprovat per compensar les pèrdues dels negocis afectats pel tancament com les facilitats perquè puguin reduir un 50% els lloguers dels seus locals.

"Posarem tants diners com puguem sobre la taula", ha afegit, després que el PSC li preguntés quina part dels fons covid de l'Estat (3.225 milions d'euros) aniran destinats a restauració i negocis d'estètica. La portaveu dels socialistes, Eva Granados, ha retret al Govern la "manca de previsió i planificació" de l'executiu: "Deixi els tuits i reuneixi's amb representants del sector", ha demanat al conseller. Tremosa, en aquest sentit, ha respost que "qui té la carn a la graella per posar-la tota és el govern central" i que, fins ara, està fent una "mala gestió".

Una oportunitat per traslladar-ho serà la conferència de presidents autonòmics que tindrà lloc de manera telemàtica el 26 d'octubre, i en la qual es parlarà sobre el repartiment dels fons europeus pel covid-19. El vicepresident, però, no aclareix si serà ell l'encarregat de representar la Generalitat. "Abans no volien anar a les conferències de presidents i ara es barallen per qui hi va", ha criticat el cap de l'oposició, Carlos Carrizosa (Cs), i Aragonès li ha respost que l'important d'aquesta reunió no són "els noms propis" sinó el contingut de la trobada.

stats