Política 11/12/2019

Torra insta ERC a mantenir la defensa de l'autodeterminació i la mediació internacional en la negociació amb el PSOE

Els republicans avisen el PSOE que per arribar a un acord falta pactar "bilateralitat" i "garanties"

Marc Toro / Núria Orriols / Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaA mesura que avancen les negociacions entre Esquerra i el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez, es fa més evident la tensió existent entre els republicans i JxCat a Catalunya. Aquest dimecres, en la sessió de control al Parlament, després que el líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, hagi reivindicat la seva estratègia a l'hora de buscar una taula de diàleg amb el govern espanyol, el president, Quim Torra, l'ha instat a mantenir els compromisos que han subscrit els republicans en relació al Procés. El cap de l'executiu s'ha reafirmat en el fet que els grups independentistes han avalat l'exercici de l'autodeterminació "en el termini més breu possible", la mediació internacional i la llibertat dels presos polítics –el mateix dia que s'ha classificat els empresonats en el segon grau–. "Espero que tots els diputats faran honor al compromís d'aquesta cambra", ha expressat Torra, que també ha recordat a Sabrià que l'endemà de la sentència el Govern va demanar la interlocució entre els dos presidents i que això no ha arribat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció, Sabrià ha dit que els republicans encara estan "lluny" d'un acord amb el PSOE per a la investidura de Sánchez i ha avisat els socialistes que perquè les negociacions arribin a bon port caldrà "bilateralitat" en el diàleg i "garanties" per arribar a una solució política. "No tenim pressa", ha recordat Sabrià, que ha asseverat que ERC no renunciarà a res en les converses amb el PSOE.

Torra s'ha dedicat, en la seva intervenció, a repassar els compromisos que incorporava la moció sobre l'autodeterminació que JxCat havia presentat i va retirar ahir 'in extremis' per no interferir en les negociacions amb Madrid. Un text dirigit també a pressionar els republicans durant les converses i que ahir diverses fonts de JxCat apuntaven que s'havia guardat en un calaix a canvi que ERC els cedís cinc senadors al Senat per tenir grup propi a la cambra alta, tot i que ERC ho negava.

Aquest dimecres la líder de JxCat, Laura Borràs, ha explicat públicament aquesta operació i ha criticat que diverses veus d'ERC a Twitter presumeixin del gest, recordant que és una cessió "temporal per unes hores". Borràs ha advertit que JxCat no retira la moció, sinó que aquest divendres tornarà a registrar una nova interpel·lació al Govern en els mateixos termes pel ple següent. La votació de la moció subsegüent, però, tindrà lloc a principis de 2020, quan ja es podria haver desencallat la investidura de Sánchez.

Retrets al president per abonar "més sacrificis" pels independentistes

A part de la investidura, un altre episodi ha fet forat en les preguntes dels grups parlamentaris: la cita del president d'una entrevista a l'especialista en desobediència civil Paul Engler en què apostava per una augment de la polarització i més sacrificis per als independentistes per tirar endavant el seu objectiu.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, li ha retret que mentre el seu partit i Economia negociaven els pressupostos el 28 de novembre, ell fes piulades avalant l'estratègia de desobediència civil, encara que això requereixi patiment per a la població. Torra, sorprès per les paraules d'Albiach, li ha contestat que creia que "com a partit progressista i d'esquerres" els comuns també tenien Engler com a referent. També ha anat en la mateixa línia Alejandro Fernández, del PP, a través d'una invitació irònica a venir a casa seva aquestes festes. "Veurà que hi ha una altra Catalunya", ha dit, "així li passaran les tonteries", ha afegit. Lluny de fer-li gràcia, Fernández ha indignat el president: "Vagi vostè a sopar amb els presos polítics i exiliats".

stats