Política 11/09/2015

"No volem seguir formant part ni un minut més del Regne d'Espanya"

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, a més dels membres del secretariat de l'ANC, Liz Castro –en anglès– i Gabriel Rufián –en castellà–, han tancat la Via Lliure amb els discursos oficials

A.solé / S.marimon
4 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, fent el seu discurs després de finalitzar-se la Via Lliure / ACN

BarcelonaUn cop el punter impulsat pels esportistes ha recorregut tota la Meridiana, ha arribat el moment dels discursos oficials per part dels organitzadors de la Via Lliure:

"Els que som aquí a la Meridiana no som corruptes ni corruptors, volem un país net i transparent"

Jordi Sànchez, president de l'ANC

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, s'ha estrenat en un 11-S recollint el llegat de Carme Forcadell i ho ha fet amb un discurs molt contundent: "Volem tenir un estat que respecti els nostres drets com a poble i estigui al nostre costat, no volem seguir formant part ni un minut més del Regne d'Espanya".

Sànchez ha dit que els greuges de l'Estat cap a Catalunya han provocat que "vulguem marxar, i marxarem tan ràpid com puguem amb la força de la gent al carrer i la legitimació de les urnes".

El president de l'ANC també ha llançat un missatge clar que aquest moviment ciutadà no pretenen amagar res sota la catifa: "Els que som aquí a la Meridiana no som corruptes ni corruptors, volem un país net i transparent".

"Som un país d'acollida i ens oferim a ser un país capdavanter amb la solidaritat internacional [en relació a la crisi dels refugiats], però per fer això només podem dependre de nosaltres mateixos".

Respecte a la possibilitat de quedar fora d'Europa, una de les amenaces habituals de l'unionisme, Jordi Sànchez ha dit: "Estem empenyent un canvi històric, únic, que el món observa, i hem de tenir tranquil·litat perquè Europa no ens girarà l'esquena i escoltarà el mandat de les urnes. Està a les nostres mans".

I per acabar, un prec al pròxim Parlament de Catalunya: "Demanem als polítics escollits lleialtat al mandat de les urnes, que siguin valents i no ens fallin perquè al darrere hi tenen milers de persones. No acceptarem claudicacions ni falses vies, i sabem que el camí no serà fàcil".

Imatge de l'escenari des d'un s'han fet els discursos oficials / ACN

"Si som, siguem d'una vegada"

Quim Torra, president d'Òmnium Cultural

"2010, 2012, 2013, 2014 i 2015. Hem tornat a omplir els carrers per demostrar que aquest poble vol decidir el seu futur". Així ha començat el discurs del president d'Òmnium Cultural, Quim Torra. "Al llarg d'aquestes cinc manifestacions hem vist un poble abraçar la causa de la llibertat, que se sent lliure i vol ser un poble normal amb un estat propi. El que és estrany, molt estrany, és que hàgim de malviure en un estat impropi, que usa tots els seus poders per al discurs de la por. Contra l'amenaça, més democràcia, aquesta és la nostra resposta".

Quim Torra, substitut de Muriel Casals al capdavant d'Òmnium, ha afirmat que "ja no volem ser una mica lliures". "Com deia Pau Casals, la llibertat no és negociable", i ha afegit: "Si som, siguem d'una vegada".

Torra ha tancat el discurs amb una petició als disputats: "L'últim Parlament de la Catalunya autònoma: quan engegueu el procés d'independència estarem amb vosaltres, si arriben moments difícils estarem amb vosaltres, i també quan redacteu la Constitució catalana. No ho dubteu mai: vosaltres sou nosaltres".

Gabriel Rufián

"Espanyols, no es tracta de trencar res ni d'amenaçar, sinó de conviure de manera diferent"

Gabriel Rufián, membre del secretariat de l'ANC i de Súmate

L'activista i membre de la plataforma Súmate, Gabriel Rufián, ha assegurat que "aquest és un poble que fa una revolució amb somriures i mans entrellaçades". "Un poble que en guanya un altre amb un somriure d'orella a orella". Rufián ha recordat que ell és nét d'andalusos: "Ells van formar famílies i fan fer l'impossible, aixecant cases, ciutats, del no-res". I ha afegit: "Molts d'ells avui estarien aquí perquè, com ara, van fer l'impossible. Ara es tracta de votar. L'impossible és possible".

Rufián ha assegurat que no importen els cognoms: "Grau, Bosch, López, García, Smith, Xan... aquest és un país de tots i per a tots. Humilment m'adreço a un país de països. Espanyols, no es tracta de trencar res ni d'amenaçar, sinó de conviure de manera diferent i de sumar una entitat més". Rufián ha recordat el president xilè Salvador Allende: "Com deia Allende, la història és nostra i l'escriuen els pobles. Els puc assegurar que l'estem escrivint".

"Volem alliberar-nos d'un Estat que ens reté"

Liz Catro, coordinadora internacional de l'ANC

Liz Catro ha volgut enviar un missatge a la resta del món. En anglès, ha assegurat que aquesta era una "massiva demostració amb un missatge per a totes les nacions democràtiques del món. Volem la independència, volem expressar-nos democràticament amb un somriure".

Castro ha recordat el president nord-americà, Thomas Jefferson, i que els Estats Units en el seu moment també va voler la seva independència. "Volem alliberar-nos d'un Estat que ens reté i volem fer lleis que tinguin sentit, millorar la nostra qualitat de vida, el nostre futur i el dels nostres fills", ha dit. "Volem ser generosos amb la resta del món. Volem la nostra independència".

stats