Refundació
Política 24/02/2023

Discussió a Cs: Carrizosa retreu a la nova direcció que dilueixi el discurs antiindependentista

"No podem centrar el nostre discurs en un únic tema", avisen veus de l'executiva estatal

3 min
El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, al Parlament en una imatge d'arxiu.

BarcelonaAlguna cosa ha canviat a Ciutadans. En la roda de premsa que va oferir el dia que el Suprem va revisar les condemnes als presos polítics, el nou secretari general del partit, Adrián Vázquez, no va fer-hi cap referència fins que un periodista l'hi va preguntar. No és una excepció. El mateix ha passat en altres intervencions i compareixences públiques de la direcció des que el partit es va refundar a mitjans de gener. El nou Ciutadans ha arraconat el discurs antiindependentista de les seves intervencions i compareixences públiques, i això no ha passat desapercebut per a la direcció catalana de la formació, que ja ha traslladat internament la seva inquietud per aquest canvi. Una por que Carlos Carrizosa ha tornat a expressar aquest divendres en una reunió interna de la formació, on ha reclamat que no es dilueixi el discurs antiindependentista.

Tal com expliquen fonts del partit, la direcció catalana considera un error apartar el tema de Catalunya del centre del discurs de Cs, i així ho ha fet arribar a Madrid. Aquest divendres ha tingut lloc una trobada amb tots els comitès autonòmics a València en què ha fet sentir aquesta demanda. Al seu entendre, el discurs antiindependentista i contrari als "nacionalismes" del conjunt de l'Estat (com a les Balears, el País Valencià i el País Basc) és la marca del partit, la raó del seu naixement i no s'ha de cedir la iniciativa en aquest àmbit a altres formacions. El votant antiindependentista, consideren veus de la cúpula taronja, té en Cs una opció "sense haver de comprar tot el discurs de Vox", molt dur en altres temes, com ara contra la immigració o els drets de les dones. "La gent ens vota perquè plantem cara al nacionalisme", assenyalen. Inés Arrimadas, que al gener va fer un pas al costat en l'organització interna del partit i es manté com a portaveu del grup parlamentari al Congrés, coneix aquest punt de vista i hi estaria d'acord, expliquen les mateixes fonts. De fet, Arrimadas ha mantingut el to contra l'independentisme i aquesta setmana ha protagonitzat una polèmica amb la portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, a qui ha criticat per haver apartat la bandera espanyola de la sala de premsa del Congrés.

En canvi, Guasp i Vázquez prioritzen altres debats en les seves intervencions. En la presentació dels candidats a les eleccions municipals, la portaveu de Cs tampoc va fer cap esment de l'independentisme, sinó que es va reivindicar la formació com un partit "liberal" que busca el vot de les famílies de classe mitjana. La candidata per Barcelona, Anna Grau, en canvi, sí que es va referir a la lluita contra el Procés i va recordar la victòria d'Arrimadas a les catalanes del 2017. "Fa molt que [Catalunya] ha perdut protagonisme als discursos de Cs al conjunt d'Espanya", expressa una veu del partit. Tot i això, assegura que no hi ha "contradicció" ideològica: els seus valors unionistes es mantenen inalterables. Es tractaria més aviat d'un debat sobre l'estratègia comunicativa. Fonts presents a la reunió expliquen que les paraules de Carrizosa han tingut una rebuda "positiva" i no hi ha hagut tensió en el debat. Tot i això, la discussió ha servit al líder taronja català per donar força al seu posicionament.

Autonomia del pinyol català

Per què ara es fa menys bandera de l'espanyolisme? Fonts de la direcció estatal apunten a diferents motius. En primer lloc, als estudis que la formació ha elaborat durant el procés de refundació. El partit vol prioritzar marcar un accent "liberal" i de formació capaç d'arribar a pactes amb el PSOE i el PP: "Hem d'acabar de construir Cs com a partit liberal europeu". Els afiliats, assenyala aquesta mateixa veu, "ho van demanar" en el procés d'escolta activa que l'equip de refundació va portar a terme. Altres veus de la direcció estatal del partit apunten, a més, que en aquest moment volen "adaptar" al discurs les comunitats que passaran aquest any per eleccions autonòmiques, entre les quals no hi ha Catalunya. "No podem centrar el nostre discurs en només un tema", expressen.

En canvi, la tesi dels quadres catalans és que Cs ha de mantenir-se fidel als seus orígens si vol sobreviure a Catalunya. Des de l'inici del procés de refundació, Carrizosa ja va fer especial èmfasi en la demanda de més autonomia per a l'estructura catalana del partit i se'ls donés màniga ampla per seguir les seves pròpies estratègies. El pinyol català pensa que mentre a Espanya Cs ha de reforçar l'etiqueta de partit liberal –que a Catalunya també s'han fet seva–, en aquest territori estan molt identificats amb els adversaris de l'independentisme, la seva marca està més implantada i això els permet tenir més "esperances" de mantenir-se dins el sistema de partits. És per això que en la ponència dels estatuts van presentar esmenes en la línia d'assegurar-se una independència més gran i tenen previst "modular" el discurs a Catalunya en funció de les seves necessitats, la qual cosa fonts de la direcció estatal veuen amb bons ulls.

stats