Extrema dreta
Política 20/02/2023

Què és Disenso? La fundació de Vox a qui Olona acusa de pagaments irregulars

El partit de Santiago Abascal ha nodrit l'entitat amb més de quatre milions d'euros des de l'any 2020

3 min
Macarena Olona durant la presentació de la Fundació Igualtat Iberoamericana.

MadridMacarena Olona va abandonar Vox poc després del seu fracàs a les eleccions andaluses. Des de llavors, l'exdirigent política no s'ha estalviat els dards cap a la seva ja exformació i aquest diumenge, en una entrevista a Lo de Évole a La Sexta, va insinuar pràctiques irregulars en la gestió dels recursos financers del partit de Santiago Abascal. En concret, Olona va referir-se als diners que hauria rebut de Vox la fundació Disenso, el think tank de l'extrema dreta a l'estat espanyol. L'organisme, del qual és president el mateix Abascal, hauria rebut més de quatre milions d'euros per part de la formació ultra des que es va crear l'any 2020.

A què es dedica la Fundació Disenso?

"Les idees tenen conseqüències i no descobrim res a l'afirmar que, en els últims anys, han predominat les dolentes a la nostra nació", escriuen a la pàgina web per definir-se. L'objectiu és lliurar la batalla ideològica a l'esquerra i desmuntar consensos establerts des de fa anys. "S'ha acabat la cristiandat?", "12 d'octubre: de la hispanitat a la iberosfera", "A noranta anys del primer Estatut de Catalunya: ¿autonomia o «esquinç de la sobirania nacional?»" o "Els mitjans de comunicació i el seu creixent nombre de referències al masclisme, l'homofòbia, el racisme i altres prejudicis". Són algunes de les publicacions que ha fet en els últims mesos Disenso. Quatre exemples sobre com tornar a debats ideològics ja superats. La fundació ha elaborat diverses anàlisis sobre l'esclat de la Segona República, sobre Manuel Azaña o Paracuellos, però curiosament no n'hi ha ni una de penjada sobre el cop d'estat del 1936 ni tampoc sobre la dictadura franquista.

Per a Jorge Buxadé, portaveu de Vox, l'objectiu de Disenso és "combatre els que volen destruir la llibertat", ha dit aquest dilluns en roda de premsa. "La Fundació Disenso és Vox", ha afegit. De fet, no només la capitaneja Santiago Abascal, sinó que entre els patrons de la fundació també hi ha el tresorer del partit d'extrema dreta, Pablo Sáez, i també la líder de la formació a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, entre d'altres.

Aportacions a l'alça

Segons l'auditoria dels comptes de la fundació de l'any 2021 (l'última que està penjada a la pàgina web de l'entitat), Disenso va rebre l'any 2020 370.000 euros de Vox, i 2,5 milions l'any 2021. Ara bé, el que va denunciar Olona era que el partit d'extrema dreta no havia explicitat en el seu informe de comptes del 2022 que justament l'any passat havia fet una nova donació de dos milions d'euros. A la pàgina web de Vox no està penjat l'informe del 2022 (l'últim és el del 2021).

Tot plegat sumaria fins a 4,870 milions d'euros. Segons El País, Disenso també va rebre una donació fundacional de 30.000 euros, cosa que elevaria la xifra fins a 4,9 milions. Des de Vox es justifiquen dient que aquests dos milions d'euros estan inclosos en el balanç de resultat d'aquest 2022 que se sotmetrà a la votació de la pròxima assemblea del partit, segons informa Europa Press. En el pressupost dissenyat per a l'any passat, el partit ja preveia destinar 2,5 milions d'euros a "entitats vinculades".

Usos indeguts?

Però Olona va anar encara més enllà i va exigir a Vox ser "transparents" del tot i detallar a què s'han destinat exactament els més de quatre milions d'euros que s'han col·locat a la Fundació Disenso. Va reptar-los, així, a presentar el model 347 de l'Agència Tributària, el que permet conèixer "què s'amaga dins de la partida d'altres despeses i serveis exteriors", i que, segons va dir, es coneix com "el compte de putes i diversos". "Allà s'acostumen a amagar les maldats", va afegir. "¿Estan disposats a aportar el model 347 per a un exercici de transparència absoluta?", va preguntar.

stats