Els Mossos avisen que impedir el consell de ministres del 21-D pot suposar penes de presó

El dispositiu policial se centrarà en garantir l'accés de les autoritats a la Llotja de Mar

La Casa Llotja de Mar serà l'epicentre del dispositiu del 21-D dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana per a la celebració del consell de ministres aquest divendres a Barcelona. L'objectiu serà garantir l'accés del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i dels seus ministres a la Llotja de Mar. Es farà un perímetre de seguretat al voltant d'aquest edifici: des de Drassanes fins al carrer Comerç i des de la Via Laietana fins al passeig de Colom. La policia treballa amb la previsió que el president i alguns dels seus ministres faran un desplaçament intern dins de Barcelona –perquè seran a la ciutat des del dia abans– i que la resta de ministres vindran de l'aeroport del Prat. La idea del dispositiu és que els polítics accedeixin a la Llotja de Mar per carretera, amb vehicles que estaran escortats per agents dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil –com s'acostuma a fer amb les autoritats de l'Estat.

Fonts dels Mossos han avisat que els manifestants que intentin impedir la celebració del consell de ministres es poden enfrontar a delictes contra les institucions de l'Estat: concretament, dels articles 503 i 504 del Codi Penal. En el primer cas, pot suposar una pena d'entre dos i quatre anys de presó per als que "envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el consell de ministres" i per als que "coarten o posen obstacles a la llibertat del govern reunit". En el segon cas, pot implicar una multa d'entre 12 i 18 mesos per als que "calumniïn, injuriïn o amenacin greument el govern de la nació o el Consell General del Poder Judicial" i una pena d'entre tres i cinc anys de presó per als que utilitzin la força, la violència o la intimidació per impedir assistir en una reunió.

A la Llotja de Mar hi coincidiran els agents dels diversos cossos policials: els de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estaran més centrats en la seguretat del president del govern espanyol i dels ministres, mentre que els Mossos s'encarregaran de l'ordre públic al voltant de l'edifici. A diferència de l'1-O, el dispositiu del 21-D serà compartit: es farà des del Centre de Coordinació Operativa (CECOR) i estarà integrat pels comandaments dels diversos cossos policials. Això permetrà que les decisions es prenguin de manera col·legiada, a part de rebre la informació –com ara les imatges– que puguin tenir els diferents efectius.

La Generalitat i la Moncloa acorden una trobada dijous a les sis al Palau de Pedralbes

Fonts dels Mossos han apuntat que divendres es preveu que hi hagi afectacions a la mobilitat de Barcelona, sobretot a les rondes, pels talls que hi pugui haver de les concentracions. També han pronosticat que les afectacions s'ampliaran a altres punts de Catalunya, on els Mossos seran presents. La policia catalana activarà tots els seus efectius operatius pel dispositiu del 21-D.