Política 22/05/2013

Fernández-Díaz diu que l'homenatge a la División Azul va ser un acte de "reconciliació històrica"

El ministre de l'Interior ratifica la delegada del govern espanyol, Llanos de Luna, en el càrrec

M. Eugènia Quetglas
2 min
L'homenatge de Llanos de Luna a excombatents nazis arriba a Berlín

MadridLa Moncloa no té cap intenció de cessar la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per l'homenatge als que van combatre amb la División Azul. De fet, justifica l'acte i el qualifica de "reconciliació història". Ho ha dit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Fernández-Díaz ha evitat censurar l'homenatge i ha assegurat que es va tractar d'un acte "no ideològic" i "de reconciliació", de les mateixes característiques que els que s'han anat fent "ininterrompudament" a Catalunya des de l'any 2003. També ha considerat suficient la nota que va fer pública l'endemà la Guàrdia Civil sobre els fets, i ha lamentat les crítiques que va rebre l'acte. "Alguns advoquen per la reconciliació i altres per la divisió i la discòrdia", ha dit el ministre, que ha argumentat que aquestes trobades estan integrades tant per familiars de membres de la División Azul com del bàndol republicà, "en un ambient de reconciliació històrica que lamentablement alguns no volen entendre", ha conclòs

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández-Díaz ha fet aquestes declaracions arran de la petició del diputat de CiU Jordi Xuclà, que ha demanat al ministre que "l'executiu espanyol demani perdó i cessi la delegada del govern espanyol a Catalunya per participar en un acte d'enaltiment del nazisme". El ministre li ha etzibat que la seva exigència devia ser "producte de la ignorància i el desconeixement", perquè si no −segons el ministre−, hauria d'haver demanat la dimissió de tots els delegats del govern des de llavors.

Xuclà ha demanat a l'executiu espanyol si "s'imagina un governant d'Alemanya o França entregant un guardó a una persona vestida amb l'uniforme de l'exèrcit nazi", que insinua que és el que −salvant les distàncies− va passar l'11 de maig a la caserna de Sant Andreu de la Barca. El diputat de CiU ha denunciat que "vivim una insuportable banalització del nazisme i l'holocaust", perquè, ha recordat, "la División Azul va ser la unitat 250 d'infanteria de l'exèrcit nazi alemany i va participar activament en les seves operacions del 1941 al 1943".

Automàticament, el ministre ha recordat que el 2004 l'exministre de Defensa José Bono va convidar la División Azul a la desfilada militar del 12 d'octubre. Ha assegurat que ha tret aquest detall "no com a crítica, sinó com a recordatori", perquè "uns advoquen per la reconciliació i altres, per l'enfrontament i la discòrdia".

El diputat gironí ha suplicat a Fernández Díaz que "sigui demòcrata" i que no justifiqui "el nazisme de cap manera". Concretament, "que sigui un ministre demòcrata homologable a qualsevol dreta democràtica europea".

El ministre ha insistit que les dues polèmiques associacions que van assistir a l'acte, la Ponència de Cultura de Defensa i la Federació d'Associacions Cívico-Militars de Catalunya "estan inscrites legalment" als registres estatals i autonòmics corresponents i que no responen a "qüestions ideològiques, sinó de reconciliació".

stats