Política 23/10/2013

Rajoy: “La doctrina Parot ha sigut molt útil contra el terrorisme”

El president espanyol es reuneix per separat amb les dues principals associacions de víctimes

Agències
2 min
Rajoy amb Ángeles Pedraza, presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme / EFE

Barcelona"La doctrina Parot ha sigut molt útil". Aquest ha sigut el missatge que ha donat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a les dues principals associacions de víctimes del terrorisme, amb les quals s'ha reunit per separat a la Moncloa. El president espanyol s'ha reunit amb la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), Mari Mar Blanco, i amb la de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza. Rajoy ha assegurat que "comparteix el dolor" de les víctimes per la fi de la doctrina Parot, "que ha sigut molt útil contra el terrorisme". Ho ha fet el mateix dia en què l'Audiència Nacional ha rebut les primeres 36 peticions d'excarceració d'etarres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP va fer del procés de pau al País Basc i de la lluita antiterrorista una de les seves principals armes de confrontació política en l'època dels governs de Zapatero. La política d'oposició frontal i de confrontació electoral als moviments del govern socialista per encarrilar el procés de pau es va traduir als carrers de Madrid en nombroses manifestacions de protesta, en les quals el PP va desfilar al costat de les associacions de víctimes. Ara, aquesta vinculació suposa un problema per a Rajoy, que ha d'evitar ser vist com el president que va claudicar davant d'Estrasburg.

Aquesta por explica la ràpida reacció de Rajoy per evitar un conflicte, en un moment delicat, amb la premsa conservadora de Madrid fent bandera del tema i amb una manifestació convocada per a diumenge. Dos dies després que el Tribunal Europeu de Drets Humans tombés la doctrina Parot, el president espanyol ha buscat la fotografia que calmi els ànims dels sectors més conservadors del seu partit i de bona part de la premsa de Madrid. Rajoy ha dit a les associacions de víctimes que el seu govern ha lluitat fins al final als tribunals per tal de mantenir la doctrina, i ha dit que "comparteix i comprèn el dolor" que senten.

Suport a les víctimes

L'AVT ha convocat per a diumenge a Madrid una manifestació en rebuig de la decisió de la cort europea, una convocatòria a la qual ja han confirmat la seva presència la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, el cap de l'executiu autonòmic, Ignacio González, l'alcaldessa de la capital, Ana Botella, i dirigents d'UPyD.

El dia en què les portades de tots els diaris estaven ocupades per la imatge d'Inés del Río sortint de la presó, el govern espanyol ha redoblat els esforços per fer arribar a la ciutadania el missatge que, tot i que li costa assimilar la sentència —tal com ha dit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz—, té les mans lligades i no té cap marge de maniobra. Fernández Díaz ha insistit que "gràcies" a la reforma del Codi Penal de 1995 i les modificacions en marxa "no es tornaran a repetir situacions com aquesta".

L'Audiència Nacional ha rebut ja 36 peticions de presos etarres reclamant la llibertat. Entre aquestes hi ha la de Josefa Mercedes Ernaga, una de les responsables de l'atemptat d'Hipercor el 1987 a Barcelona, que suma més de 900 anys de condemna.

stats