Política 23/10/2013

L'Audiència Nacional rep 36 peticions d'excarceració de presos etarres

El tribunal estudiarà divendres si atén la reclamació de Josefa Mercedes Enarga, una de les responsables de l'atemptat d'Hipercor. Esperanza Aguirre i Ana Botella aniran diumenge a la manifestació de Madrid

Efe
2 min
Dos agents de la Guàrdia Civil als afores de la presó de Teixeiro, on dijous va ser alliberada Inés del Río / EFE

MadridL'Audiència Nacional ha rebut 36 peticions de presos etarres que reclamen la seva llibertat des que el passat dilluns el Tribunal d'Estrasburg va declarar il·legal la doctrina Parot. Les reclamacions seran estudiades aquest divendres pel ple de la sala penal del tribunal. Entre les peticions hi ha la de Josefa Mercedes Ernaga, una de les responsables de l'atemptat d'Hipercor el 1987 a Barcelona. Ernaga seguirà a la presó independentment del que decideixi l'Audiència: si no se li aplica la doctrina Parot quedarà en llibertat el 17 de desembre del 2014, i si se li aplica el 27 d'agost del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat fonts jurídiques, durant el ple ordinari es deliberarà sobre quin ha de ser el procediment a seguir en les peticions dels 36 etarres, les defenses dels quals han aportat als seus recursos la sentència d'Estrasburg per demanar que no se'ls apliqui la doctrina Parot.

La sala estudiarà si s'ha de resoldre sobre la revisió del compliment de la condemna dels 36 etarres un a un o de forma conjunta, i si ha de ser el ple o les diferents seccions que hagin portat cadascun dels casos els que decideixin. Fonts de la Fiscalia de l'Audiència Nacional s'han mostrat convençudes que els alliberaments no seran sistemàtics perquè s'estudiarà cas per cas i es tindran en compte els informes sobre la conducta dels presos, ja que en alguns casos un mal comportament suposaria l'exclusió de beneficis penitenciaris. Així mateix, les fonts han explicat que s'està a l'espera dels criteris que marquin els tribunals Suprem i Constitucional respecte a la derogació de la doctrina Parot.

El ple penal de l'Audiència Nacional va excarcerar dijous per unanimitat l'etarra Inés del Río en compliment de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que anul·la la doctrina Parot

Aguirre, Botella i González es manifestaran contra la llibertat de Del Río

D'altra banda, la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, acudirà aquest diumenge a la concentració contra la llibertat de l'etarra Inés del Río convocada dijous per l'Associació de Víctimes del Terrorisme. Fonts del PP han confirmat a Efe l'assistència d'Aguirre a aquest acte de protesta contra la derogació per part del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg de la doctrina Parot i la posada en llibertat de Del Río en aplicació d'aquesta decisió judicial.

També el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i l'alcadessa de la ciutat, Ana Botella, assistiran a la manifestació. Les marxes de protesta contra el procés de pau van ser una constant durant els dos governs de Zapatero, durament atacat pel PP, les associacions de víctimes i la premsa conservadora madrilenya amb l'argument que els socialistes posaven la connivència amb els terroristes per davant del suport a les víctimes.

stats