Política 23/02/2016

El DOGC publica la suspensió de la conselleria d'Exteriors

Es tracta d'un formalisme pel que fa a les resolucions de l'alt tribunal

Núria Orriols
2 min
El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, ahir al Fórum Europa, que se celebra a Madrid.

BarcelonaLa Generalitat publica aquest dimarts la suspensió de la conselleria d'Exteriors decretada pel Tribunal Constitucional (TC) al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Es tracta d'un formalisme gairebé automàtic en quant a les resolucions de l'alt tribunal. Es dóna publicitat així del conflicte positiu de competència que va interposar el govern espanyol contra el departament que pilota Raül Romeva per considerar que el Govern de Carles Puigdemont envaeix les competències de l'Estat en matèria d'exteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu recurs davant el TC, La Moncloa va invocar l'article 161.2 de la Constitució, que obliga l'alt tribunal a decretar la suspensió automàtica de les lleis o resolucions autonòmiques que presenti el govern d'Espanya. Això implica que, amb la suspensió, el tribunal no ha entrat a valorar el fons de l'assumpte ni ha donat la raó a l'executiu de Mariano Rajoy. És un mecanisme automàtic. Com a màxim, aquesta suspensió pot perdurar cinc mesos: el TC pot decidir aixecar la suspensió o no en aquest temps si no ha dictat, encara, sentència en ferm.

Ara bé, malgrat la formalització de la suspensió, publicada al DOGC, el Govern ha deixat clar que tirarà endavant amb l'acció exterior, que considera que està protegida per les competències que li atorga l'Estatut. De fet, la Generalitat es cenyirà a desenvolupar l'activitat "ordinària" de l'actuació a l'estranger, un llenguatge que segons les fonts consultdes ja va utilitzar el mateix tribunal quan va decidir aixecar la suspensió de part de la llei d'Acció Exterior de la Generalitat. Els plans de l'executiu passen, doncs, per exercir unes competències que ja tenia en l’anterior legislatura la secretaria d'Afers Exteriors, comandada en aquell moment per Roger Albinyana.

Ara, els serveis jurídics de la Generalitat treballen per redactar les al·legacions a la suspensió de la conselleria i trobar la via per exercir les competències igualment.

stats