CONVENCIÓ NACIONAL D'ICV
Política 28/02/2015

Camats: "El 27-S no votarem independència sí o no, votarem Mas sí o no"

La dirigent d'ICV defensa una "Catalunya lliure" dins una "Espanya plurinacional", una "proposta que és capaç de llegir la realitat amb tota la seva complexitat"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha presentat aquest matí la proposta de projecte nacional que debatrà la convenció dels ecosocialistes tot el dissabte i que presumiblement dibuixarà un horitzó d'una Catalunya lliure i sobirana però dins l'estat espanyol. "No ens serveix el marc autonòmic, no només perquè ens limita nacionalment, també perquè ens limita socialment per generar benestar", ha començat Camats, que ha reivindicat que la proposta de la direcció ecosocialista "parteix del que som i del que és aquest país" i "té com a objectiu prioritari que la gent visqui una mica millor i sigui una mica més feliç". "És una proposta arriscada i innovadora, no és autocomplaent", ha insistit, i ha fixat els seus límits: "No ens valen les reformes estètiques de la Constitució ni gestionar les engrunes del capitalisme; ens cal sobirania, per acabar amb la subordinació respecte a l’estat espanyol i respecte als poders econòmics i financers".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Camats ha lamentat que "hi ha molta pressió externa perquè ens definim com a independentistes o antiindependentistes", i mentre "alguns fan la seva proposa com si Espanya no existís, com si no fos real, com si no existissin els vincles econòmics o emocionals", altres "fan la seva proposta com si Catalunya no existís, com si hagués de petar la bombolla", i "tots obliden el conflicte social i econòmic". "La nostra proposta és capaç de llegir la realitat amb tota la seva complexitat", ha resumit.

D'aquesta manera, la dirigent ecosocialista ha rebutjat el caràcter plebiscitari del 27-S: "El 27-S no votarem independència sí o no, votarem Mas sí o no, i aquí no ens podran enredar". Ha recordat, en aquest sentit, els canvis en el discurs de CiU sobre el procés: "Van dir que calia una segona volta després del 9-N, després que no hi hauria anticipades sense llista única, ara la primera volta són les municipals... No ens enredaran!".

Per tot això, Camats ha apostat per "una Catalunya lliure" i "una Espanya plurinacional", un model que passaria perquè "Catalunya surti del règim comú de la Constitució i, a partir d’aquí, decidir lliurement en què volem ser sobirans". "Volem una relació d’igual a igual", ha resumit, una fórmula que hauria de permetre també que Catalunya fos un estat social i amb més cotes de benestar, treball i sostenibilitat, segons el projecte d'ICV.

stats