CANVI DE CICLE
Política 26/02/2015

ICV confia aprovar aquest cap de setmana la seva proposta d'estat lliure i sobirà dins d'Espanya

La convenció nacional del partit situarà les prioritats dels propers mesos, entre les quals destaca la redacció d'una Constitució catalana

Acn
4 min
El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, aquest dijous a la seu del partit / ACN

BarcelonaUns 900 delegats d'ICV debatran i votaran aquest dissabte el document polític amb les prioritats del partit per als propers mesos. La direcció confia obtenir un ampli suport als seus plantejaments, que defensen la creació d'un nou estat català "lliure i sobirà" que es mantingui dins l'estructura administrativa d'Espanya. La Generalitat tindria plenes competències i decidiria, per voluntat pròpia, quines comparteix amb l'estat espanyol i la Unió Europea. El document polític veu "constituents" però no "plebiscitàries" les eleccions del 27-S i confia que se'n derivi el mandat de redactar una Constitució catalana "igualitària, plural, participativa i paritària". El document arriba amb 425 esmenes dels militants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La convenció nacional que es fa aquest divendres i dissabte a la Fira de Sabadell és un mandat de la darrera assemblea d'ICV. Els coordinadors nacionals, Joan Herrera i Dolors Camats, defensaran la gestió feta aquests últims dos anys i plantejaran les prioritats de futur.

Després de certa indefinició respecte a la independència, la direcció ha consensuat un document que defensa que Catalunya segueixi vinculada a Espanya, però canviant profundament l''statu quo' actual. Les eleccions del 27 de setembre són la primera estació d'un camí que hauria d'acabar amb la constitució d'un estat català "sobirà". A aquests comicis, ICV es presentarà –prioritàriament dins un pol d'esquerres– defensant l'inici d'un procés constituent que canviï la relació amb l'Estat, però també el model econòmic i social, "que no garanteix condicions de vida digna per a la ciutadania".

La intenció és que d'aquestes eleccions sorgeixi el mandat de redactar una Constitució catalana que atorgui plena sobirania al poble de Catalunya. La Constitució catalana estaria al mateix nivell jurídic que l'espanyola i fora de les competències del Tribunal Constitucional. Els ecosocialistes rebutgen, però, convertir les eleccions al Parlament en un plebiscit sobre la independència. De fet, no renuncien al referèndum sobiranista i creuen que la futura Constitució catalana hauria de reconèixer el dret a l'autodeterminació.

Amb la proposta de la direcció d'ICV, Catalunya seria sobirana, però no independent. Els ecosocialistes plantegen que, a través d'un pacte de sobiranies amb l'Estat, Catalunya compartís aquesta sobirania en múltiples qüestions. Per exemple, en l'àmbit de la seguretat social, de defensa o en l'àmbit fiscal, on defensen un concert econòmic solidari en què es pacti el pagament dels serveis que l'Estat desenvolupi a Catalunya i una quota de solidaritat amb la resta de regions espanyoles –tot i que la Generalitat recaptaria tots els impostos.

Per arribar a bon port, el procés constituent català hauria de tenir continuïtat en un procés constituent espanyol que posés fi al bipartidisme i garantís un canvi radical en l''statu quo'. Com la catalana, la Constitució espanyola també hauria de reconèixer el dret a l'autodeterminació dels pobles i una llei específica hauria de regular els principis i mecanismes democràtics per fer possible la secessió, "si és que una majoria d'una part de l'Estat així ho expressa en referèndum". També s'haurien de contemplar mecanismes perquè les institucions catalanes puguin participar directament en aquells organismes europeus que tractin les qüestions, competències o capacitats pròpies de Catalunya.

"Democràcia igualitària, plural, participativa i paritària"

La ciutadania del futur estat català tindria garantit "el dret a una democràcia igualitària, plural, participativa i paritària". El secretari general dels ecosocialistes, Josep Vendrell, ha explicat aquest dijous que l'objectiu és "començar un procés constituent que generi un canvi radical del model social i econòmic, del sistema institucional i també de les relacions amb l'Estat". "Catalunya ha de fer una transició cap a una economia ecològica capaç de generar plena ocupació; cap a un sistema polític plenament democràtic, transparent i lliure de corrupció; la ciutadania ha de poder participar en tots els àmbits del nou estat; i s'ha d'aspirar a la plena igualtat entre homes i dones", ha afegit.

Entre altres qüestions, ICV planteja la renda garantida de ciutadania i una gran reforma fiscal, que consolidi un augment de la contribució de les classes benestants. La reversió de la reforma laboral i l'aplicació d'un 'Green New Deal', que aposti per energies renovables i el tancament de les nuclears, s'afegeixen al capítol de propostes econòmiques, on també es troba la reducció de la jornada laboral. Els ecosocialistes s'emmirallen en les 35 hores setmanals de França per defensar un model "amb més treballadors i menys hores extres", a diferència del que passa en l'actualitat.

Pel que fa a la participació, el document polític reclama la implicació intensa de la ciutadania en les decisions de l'administració. L'obligatorietat de sotmetre les decisions governamentals a un procés de participació ciutadana, la fixació als 16 anys per poder exercir el dret de vot, o la multiplicació dels referèndums consultius són algunes de les propostes principals. Fins i tot plantegen la possibilitat d'incloure en el règim jurídic del nou estat els referèndums de revocació, amb els quals l'impuls de la ciutadania pugui arribar a anul·lar lleis i a revocar càrrecs públics.

El document polític arriba amb 425 esmenes, algunes ja incorporades al text i altres encara per debatre's entre els 900 delegats que participaran en la convenció nacional. Durant els darrers dos mesos la direcció ha organitzat més de 60 actes amb agrupacions locals per presentar el document i recollir opinions i esmenes de la militància. La convenció començarà aquest divendres amb la presentació de l'informe de gestió i es tancarà dissabte amb el debat i votació del document polític i de l'informe de gestió.

stats