Política 13/12/2015

Domènech, sobre En Comú Podem: "Som els autèntics i veritables sobiranistes d'aquest país"

La presidenta del grup d'Els Verds/ALE, Ska Keller, fa una defensa aferrissada del dret a decidir dels catalans i demana que no "es desaprofiti l'oportunitat" d'acabar amb les polítiques d'austeritat del PP

Laia Vicens
3 min
Xavier Domènech, Ska Keller, Joan Mena i altres membres d'En Comú Podem, a Mollet / PERE FRANCESCH (ACN)

Mollet del VallèsEl candidat d'En Comú Podem el 20-D, Xavier Domènech, ha situat les eleccions generals com una "dicotomia" entre la seva candidatura i la de Ciutadans. Almenys a Catalunya. Segons ha dit, els catalans decidiran entre "dret a decidir o centralisme, entre escola pública de qualitat o escola de separació per sexes, entre drets socials o reforma laboral, entre enarborar la bandera de la gent o la dels bancs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a Mollet del Vallès davant d'unes 250 persones, Domènech ha avisat que, la setmana de campanya electoral que queda, els altres partits "atacaran i es posaran nerviosos" perquè segons les enquestes En Comú Podem podria guanyar a Catalunya i Podem va a l'alça als sondejos. Però malgrat les crítiques que els ploguin, Domènech ha afirmat que a En Comú Podem no són "ni espanyolistes encoberts" (com denuncia que se'ls acusa des de l'independentisme) ni "independentistes perillosos" (com els defineixen des dels postulats més conservadors). "Som la gent del canvi real", ha afirmat, alçant una vegada més la bandera del dret a decidir i del referèndum.

Després que ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, defensés una vegada més el dret a decidir dels catalans, Domènech ha posat en relleu el compromís de Podem i En Comú Podem amb el referèndum sobre la independència. "Som els autèntics i veritables sobiranistes d'aquest país", ha assegurat, i ha afegit, contundent: "Res d'excloure'ns!"

I qui s'ha sumat a la defensa aferrissada del dret a decidir dels catalans ha estat l'eurodiputada d'Els Verds Ska Keller, que, a més, ha situat les eleccions del 20-D com una cita clau per assolir un referèndum sobre la independència de Catalunya. "El dret a decidir també es defensa a Madrid", ha assegurat, fent una crida a votar pensant en Catalunya, en Espanya i també en Europa. I és que, al seu parer, les eleccions generals poden suposar l'inici d'una nova etapa per a tot el continent.

"Aquestes eleccions poden canviar Europa si es derroten les forces de l'austeritat", ha afirmat, i ha afegit que un nou govern al capdavant de la Moncloa pot suposar una "gran diferència a Europa" perquè, si bé és veritat que hi ha països com Portugal o Grècia que han fet "passos", Espanya és un "factor decisiu" per a la resta d'Europa. "No desaprofiteu aquesta oportunitat", ha acabat Keller.

Crítiques a Ciutadans i al PP

El número set de la candidatura i dirigent d'EUiA, Joan Mena, ha fet una crida a "explicar què representa realment" Ciutadans, contra qui ha carregat tirant d'ironia a través del lema de campanya del partit d'Albert Rivera, "Vota amb il·lusió". "Il·lusió també vol dir error o engany dels sentits, potser és aquesta la il·lusió a la qual es refereix C's", ha dit, perquè el que vol és "encantar la població".

Mena també ha criticat les declaracions de Mariano Rajoy, en què va afirmar que a les escoles catalanes no es pot parlar en castellà. "El problema no és lingüístic, el problema són les retallades, les desigualtats, la malnutrició infantil i la precarització del professorat", ha dit. "No ens mereixem un president que menteixi", ha sentenciat. A més, li ha demanat que "surti del búnquer i del plasma de la Moncloa" i posi els peus en una escola pública. "Estic segur que no ha posat els peus ni en una escola pública no ja de Catalunya sinó de cap lloc de l'Estat", ha afegit Mena.

stats