Política 25/05/2017

Dos dels quatre candidats a les primàries de Ciutadans es posicionen a favor d'un referèndum pactat amb l'Estat

Es desmarquen de la línia oficial del partit, que defensa que no es pot celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya perquè és inconstitucional

Mireia Esteve
5 min
Albert Rivera i Inés Arrimadas a la parada de Ciutadans per Sant Jordi / ACN

BarcelonaAquest dimecres ha començat el període de votacions de les primàries de Ciutadans per escollir el candidat del partit a la presidència de la Generalitat. La clara favorita és l'actual líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, que en la seva carta de presentació com a candidata no se surt del guió i continua defensant que "no permetrà" separar els catalans de la resta de l'Estat. Qui ha sortit d'aquest discurs oficial del partit són dos dels tres candidats que s'han presentat a les primàries. Són Daniel Granados, de l'agrupació local de Terrassa, i Jordi González, de l'Eixample. Tots dos es posicionen a favor d'un referèndum pactat amb l'Estat.

Daniel Granados, un dels quatre candidats a les primàries de Cs

"Que hi hagi referèndum no vol dir que hi hagi independència", diu Granados a l'ARA; també defensa que s'hauria de poder decidir "sobre tot". El candidat de Terrassa justifica la seva posició argumentant que si hi ha un 80% de la població que està a favor d'un referèndum pactat amb l'Estat "s'hauria de respectar" aquesta voluntat. González, per la seva banda, no veu cap problema a tirar endavant el referèndum si és "legal", perquè considera que és un "dret" que tenen totes les comunitats autònomes i "cap dins la Constitució". De totes maneres, no creu que pugui arribar a prosperar, perquè depèn de la voluntat del govern espanyol.

La creueta que Granados marcaria en un referèndum seria la del 'no', tot i que defensa que un estat federal seria "el més eficient" i no veu malament l'opció federalista que defensa el PSOE. Granados, de fet, creu que falta informació perquè la gent decideixi la seva posició, ja que considera que ara ho fan més "des del cor que des del cap".

Jordi González, un dels quatre candidats a les primàries de Cs

El tercer candidat que s'hi ha presentat, Sergio Querol -és d'Olot però viu a França- no es vol posicionar sobre el referèndum, tot i que creu que el to que utilitza el partit per contrarestar el discurs independentista s'hauria de corregir. Considera que "a totes aquelles persones que tenen aquest fort sentiment, se les ha de respectar", perquè creu que "l'actitud d'atac continu cap a aquest gran col·lectiu de catalans no és bona". El problema, per Querol, és la "falta de maduresa" dels líders de la formació, ja que considera que haurien de tractar amb "més tacte" el sobiranisme.

Sergio Querol, un dels quatre candidats a les primàries de Cs

Tots tres candidats, però, posen en un pla secundari el debat nacionalista i creuen que s'han de prioritzar, tal com sempre defensa Ciutadans, les polítiques econòmiques per augmentar el creixement econòmic. González, per exemple, aposta per aconseguir una Hisenda catalana que s'equipari a la del País Basc. I Granados fa una proposta concreta: l’Estat hauria de funcionar com una "empresa" i haurien de donar comptes cada any de, per exemple, amb què s’han gastat els impostos de cadascun dels ciutadans.

Malgrat tot, veuen Arrimadas com la millor candidata

Tots tres han assegurat a l’ARA que veuen Arrimadas com la millor candidata per liderar el partit a hores d'ara i que si ells no haguessin decidit presentar-se, votarien la mateixa Inés Arrimadas. De fet, un d'ells, Jordi González, assegura que malgrat que hagi presentat la seva candidatura, el seu vot serà per l'actual líder del partit. Granados, González i Querol són tres militants fins ara anònims que han decidit presentar la seva candidatura aprofitant que el partit no demanava avals per presentar-se. Cap d'ells, però, ha ocupat mai cap càrrec públic, sinó que la seva única vinculació en política és la seva afiliació a Ciutadans.

El partit va decidir convocar primàries en menys d'un mes d'antelació i tots tres han vist l'oportunitat de fer sentir les seves propostes per millorar la dinàmica del partit i que, tot i que són conscients que Arrimadas és la clara favorita, esperen que almenys direcció escolti els seus suggeriments. De fet, és el seu objectiu principal, ja que Granados, per exemple, creu que el partit hauria de millorar els canals de comunicació per tal que les bases fessin sentir les seves propostes, ja que considera que ells estan ben informats, però costa que arribin fins dalt les seves propostes.

Tots tres posen en valor que el partit deixi presentar a qualsevol afiliat com a candidat, però també critiquen el poc espai que tenen per difondre el seu missatge. De fet, l’únic espai que han utilitzat per difondre el seu missatge ha estat la pàgina web del partit, on han fet pública la seva carta de presentació, tot i que des del partit asseguren que han posat la seu a disposició de qualsevol candidat perquè poguessin organitzar els actes que volguessin. Cap d’ells, però, no n’ha organitzat cap. Ni Arrimadas, que va explicar a l’ARA que només ha fet servir la seva carta de presentació per demanar "la confiança dels afiliats". Per l’actual líder de Cs a Catalunya i cap de l’oposició al Parlament, les primàries del seu partit només són per decidir la persona que serà la candidata a la presidència de la Generalitat, és a dir, és una votació "nominal" i no de projecte, ja que assegura que "qui guanyi haurà de presentar el seu equip i el seu projecte després".

Els altres tres candidats, però, no s’ho prenen de la mateixa manera, sinó que tots tres han aprofitat per fer propostes per millorar el partit i el debat ideològic que la formació va tenir en el congrés del febrer n'és un d'ells. González explica a l'ARA, per exemple, que vol que el partit es converteixi en una "veritable" eina de regeneració i que deixi de ser una formació "bisagra" que nedi en dues aigües perquè als votants "els desconcerta". Una crítica que també comparteix David Granados, que creu que la ideologia del partit "ha patit més terratrèmols que Japó".

Veuen que tenen la batalla perduda si han de competir amb el nom d’Inés Arrimadas, perquè és la clara favorita i ha obtingut el suport públic de càrrecs de la direcció com el secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, i del portaveu de la formació al Parlament, Carlos Carrizosa. Però també del mateix president del partit, Albert Rivera, que ha dit en reiterades ocasions i abans que es convoquessin les primàries, que les properes eleccions autonòmiques es debatran entre "Oriol Junqueras i Inés Arrimadas".

stats