Política 07/06/2016

Dos infants i dos cosins del rei van regularitzar 4 M€ amb l'amnistia fiscal, segons Eldiario.es

Aquests són els primers noms implicats en la regularització de fortunes en paradisos fiscals a través de l'amnistia fiscal que revelen els 'papers de la Castellana'

Ara
2 min
Dos infants i dos cosins del rei van regularitzar 4 M€ amb l'amnistia fiscal, segons 'Eldiario.es'

BarcelonaNoves irregularitats sobrevolen la família reial espanyola. Segons publiquen aquest dimarts Eldiario.es, La Marea i Diagonal, quatre familiars del rei emèrit Joan Carles I es van acollir a l'amnistia fiscal del govern de Mariano Rajoy per regularitzar quatre milions d'euros. Concretament, la infanta Alícia de Borbó-Parma, el seu fill, l'infant Carles de Borbó-Dues Sicílies, i dos dels seus néts van regularitzar 4.000.816 euros que tenien en una filial de Ginebra del banc suís Lombard Odier. Per complir amb els criteris de l'amnistia, aquests quatre membres de la família reial van pagar 73.437 euros en impostos, l'1,84% de l'import total.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho revelen els batejats amb el nom de 'papers de la Castellana', una filtració obtinguda pels tres mitjans anteriorment citats a través de Filtrala.org. El nom ve del fet que els expedients investigats tenen origen en diversos despatxos d'assessoria tributària de la Castellana, una de les avingudes més conegudes de Madrid. Segons publiquen els mitjans, aquests despatxos van assessorar "diverses empreses i fortunes espanyoles" per ocultar patrimoni a l'estranger.

Els mateixos mitjans expliquen que l'origen dels fons ocults a Suïssa eren l'herència de Maria Cristina de Borbó-Parma Habsburg, neboda d'Alfons XII i tieta del l'avi de l'actual rei. Tal com explica Eldiario.es, els quatre membres implicats de la família reial són a la primera línia successòria de la Corona espanyola. Tres anys després de la mort de Maria Cristina, la seva germana, Alícia de Borbó, va acudir a l'amnistia fiscal per regularitzar més de 2,3 milions d'euros a Suïssa. Al mateix temps, el seu fill, Carles de Borbó, també es va acollir a l'amnistia, en el seu cas, per regularitzar 1,3 milions d'euros, que corresponien a "l'increment de rendes positives no declarades generades entre 2008 i 2010", segons ell mateix hauria declarat.

A més, dos fills del mateix Carles de Borbó, Pere de Borbó-Dues Sicílies i Orleans i la seva germana Cristina, van fer el mateix amb 177.735 euros cadascú i sota la mateixa justificació del seu pare. Eldiario.es aclareix que malgrat que aquests diners corresponien a l'herència de Maria Cristina, que va morir el 2009, Alícia tenia comptes a Ginebra des del 1995 a nom de la Fundació Toledana i la societat Toledana Equities, amb seu a Panamà.

Tal com expliquen els tres mitjans, aquesta filtració és la primera d'un conjunt de 38.598 documents que "revelen fórmules que grans fortunes, empresaris, funcionaris públics i famílies notables han utilitzat per ocultar el seu patrimoni i evitar el pagament d'impostos a Espanya". Segons aclareixen, en aquests documents hi ha "noms de persones i empreses que van regularitzar un total de 150 milions d'euros gràcies a l'amnistia fiscal a través de Suïssa, les Bahames, les Bermudes, Panamà, les illes Verges, Liechtenstein i l'illa de Man.

Aquest cas, a més, se suma al de Pilar de Borbó, la germana de Joan Carles de Borbó i tieta de l'actual monarca Felip VI, que arran de la filtració dels 'papers de Panamà' va reconèixer que hi havia tingut una societat entre 1974 i 2014.

stats