Política 03/07/2014

Homs: "El Govern ho té tot previst, però no donarem cap pista al nostre adversari"

En una entrevista a RAC1, el conseller de la Presidència reclama "seriositat" en el procés i es desmarca de l'informe sobre l'exèrcit català de l'ANC. Revela que un director d'un diari de Madrid li va dir que "per damunt de la veritat hi ha la unitat d'Espanya"

Ara
3 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, en roda de premsa aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha insistit que el procés sobiranista avança ferm, tot i "l'ofec" del govern espanyol, i ha deixat clar que l'executiu català no donarà "cap pista" sobre el full de ruta si l'Estat bloqueja la consulta del 9-N. En una entrevista a RAC1, Homs ha qualificat el govern espanyol d'"adversari" i l'ha acusat d'ofegar constantment Catalunya amb mesures "d'inspiració estalinista" com la decisió d'obligar el port de Barcelona a cedir el 50% dels seus beneficis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El full de ruta públic, per tant, es manté invariable. Referèndum el 9 de novembre, que es convocarà un cop el Parlament aprovi la llei de consultes. A partir d'aquí, la incògnita. Si no es pot fer la consulta, l'escenari es manté obert. Homs ha deixat clar, però, que "el Govern ho té tot previst, des de la reacció més bel·ligerant [del govern espanyol] a la més intel·ligent". Entre aquestes mesures ha descartat fer una crida a un tancament de caixes –la negativa dels catalans a pagar els impostos a Madrid–. Tampoc ha volgut desvelar si Artur Mas oferirà a ERC entrar al Govern. Ahir Junqueras va dir que no havien rebut cap oferta en ferm de Mas, però no va descartar cap possibilitat. Avui Homs ha replicat que sí que s'ha fet una oferta, al principi de la legislatura.

El conseller de la Presidència també ha desmentit que Mas i Junqueras ja hagin decidit una candidatura unitària en cas d'eleccions anticipades de caràcter plebiscitari, tal com va publicar el periodista Francesc-Marc Alvaro.

Cap pista a Rajoy, per tant. Cap escenari confirmat; això sí –ha remarcat Homs– sense descartar-ne cap.

"Res a veure" amb l'informe sobre l'exèrcit

El portaveu també s'ha desmarcat de l'informe sobre l'exèrcit català redactat per la sectorial de defensa de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) i del qual la direcció de la mateixa entitat s'ha desmarcat. El Govern "no hi té res a veure", ha dit. Ha afegit, però, que "si això serveix per despistar", està "satisfet que s'atabalin amb aquesta mena de coses".

"Som en un país lliure i cadascú fa l'aportació que considera convenient", ha afirmat en relació amb el paper de l'ANC. "Els papers estan molt ben assumits per tothom". L'informe, que aquest dimecres va ocupar la primera plana d''El Mundo' i 'La Razón', fa referència a un document elaborat per la sectorial de defensa de l'ANC que apunta com hauria de ser la divisió naval d'un exèrcit català que pugui "controlar les aigües territorials" després d'una hipotètica independència.

Homs ha tret ferro a aquest document i ha destacat "les fortaleses que tenim col·lectivament" en el procés sobiranista. Segons ell: la "gran mobilització social", l'acord polític i, en tercer lloc, fer les coses amb "una actitud positiva", amb "seriositat" i "audàcia". "Tota la resta ho tenim en contra, probablement", ha advertit.

"Per damunt de la veritat hi ha la unitat d'Espanya"

En relació amb el paper dels mitjans de comunicació de Madrid en el procés sobiranista, Homs ha revelat que un director "d'un dels quatre diaris més importants d'Espanya" li va dir en privat que "per damunt de la veritat hi ha la unitat d'Espanya". "Estan disposats a mentir", ha conclòs Homs.

stats