Política 07/09/2015

El duel de Sardà i Mainat: "Poden posar el senyor Mas a la presó o no?"

L'empresari de la comunicació i candidat de Junts pel Sí, Josep Maria Mainat, i el periodista Xavier Sardà protagonitzen un cara a cara pel procés independentista

Ara
2 min
Cara a cara de Josep Maria Mainat i Xavier Sardà / ARA

BarcelonaExcunyats i amics però adversaris en el terreny de les opinions polítiques. L'empresari de la comunicació i candidat de Junts pel Sí, Josep Maria Mainat, i el periodista Xavier Sardà han protagonitzat aquest dilluns a RAC1 un cara a cara pel procés independentista. Mainat ha defensat les "plebiscitàries" com a eina per decidir sobre l'estat independent, mentre que Sardà ha argumentat que el 27-S no pot substituir un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mainat ha explicat que es va fer independentista arran del procés de l'Estatut. "Es van riure de nosaltres", ha afirmat l'excantant de la Trinca, i ha assegurat que la sentència del TC només va ser el començament. "Cada cop m'he fet més independentista, el govern espanyol no diu res més que 'no'" i l'Estat ha demostrat, a parer seu, que no pot anar més enllà del "cafè per a tothom". En definitiva, per a Mainat, a "Catalunya es viuria molt millor si fos un estat independent".

Enfront dels arguments del candidat de Junts pel Sí, Sardà s'ha declarat "agnòstic" en el tema nacional. "Jo no sóc independentista ni sóc res", ha contestat Sardà. "L'única diferència entre tu i jo és procedimental", ha dit a Mainat. Per a Sardà, el que compta és que "la Constitució espanyola no permet" la independència i el sobiranisme "no es pot saltar la llei". Encara més, ha afegit, aquest és el posicionament de la majoria de països europeus, i ha posat d'exemple França o Alemanya, que també consagren la sobirania nacional. Mainat no ha comprat l'argument "al Regne Unit s'ha permès un referèndum".

Sí a la consulta, no a les plebiscitàries

Sardà s'ha mostrat partidari d'una consulta però no d'unes eleccions "plebiscitàries", ja que creu que "no és possible" assolir la independència a través d'uns comicis. En aquest sentit, ha assegurat, que si guanya l'independentisme el 27-S no hi haurà independència: "Serà com guanyar la copa i que no te la donin".

"Em preocupa la il·lusió de la gent", ha asseverat, "no és factible si és unilateral" i s'ha mostrat "preocupat" per les explicacions que ara per ara donen les files sobiranistes sobre el procés de transició cap al nou estat: "El llenguatge és molt infantil i s'està dividint la societat". "Catalunya és molt polièdrica", ha afegit, alhora que s'ha queixat que no s'informa del que pot passar si hi ha actes unilaterals: "Es pot produir la detenció del senyor Mas o no? Es pot suspendre l'autonomia?", s'ha preguntat Sardà.

Si això succeeix, ha replicat Mainat, "es produirà la reacció ciutadana". Sobre si el sobiranisme ha de tirar endavant o no el full de ruta si guanya el 27-S, malgrat l'oposició del govern espanyol, el candidat de Junts pel Sí ha asseverat que "la humanitat ha avançat quan s'ha forçat la legalitat", i ha posat d'exemple les dones que no podien votar i a través de moviments de reivindicació van aconseguir ampliar el dret a sufragi.

En aquest sentit, l'empresari de la comunicació s'ha preguntat "fins on s'haurà d'esperar" per poder fer un referèndum si Espanya no ho vol, ja que si hi ha una majoria a favor del dret a decidir a Catalunya, l'única manera de preguntar sobre la qüestió nacional és la celebració de les plebiscitàries, ha opinat Mainat.

stats