Política 02/11/2012

Sáenz de Santamaría, sobre la Catalunya independent i la UE: "Duran ja ha dit als catalans el que hi ha"

La vicepresidenta del govern espanyol creu que la diferència entre el líder d'Unió i Artur Mas sobre les conseqüències del procés sobiranista és que "Duran diu la veritat"

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

BarcelonaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha agafat a les paraules dels últims dies del líder d'Unió Josep Antoni Duran per deixar clar que Catalunya quedaria automàticament fora de la Unió Europea (UE) si es declarés independent. "Duran ha dit als catalans el que hi ha", ha assegurat la vicepresidenta espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un periodista li ha preguntat a la roda de premsa posterior al consell de ministres si creia que Mas i Duran deien coses diferents sobre les conseqüències del procés sobiranista i Sáenz de Santamaría ha respost que "la diferència és que Duran diu la veritat".

En la roda de premsa, Santamaría ha explicat que el 2004 el col·legi de comissaris europeus ja van manifestar que si un territori europeu s'independitza haurà d'iniciar el procés d'entrada a la UE i que necessitarà el suport unànime de tots els socis europeus per accedir-hi. El document que provaria la posició europea és una resposta a una missiva d'una eurodiputada de Gal·les sobre si es mantindria el precedent d'Algèria en cas d'independència en el si de la UE. El col·legi va assegurar que "quan una part d'un territori se separa els tractats no seran d'aplicació i es convertiria en un tercer estat respecte la unió i els tractats".

La vicepresidenta del govern espanyol ha evitat pronunciar-se sobre si Espanya vetaria l'entrada a la UE d'una hipotètica Catalunya independent. "El govern no es pronuncia sobre hipòtesis", ha assegurat. "No elucubraré sobre especulacions d'aquesta transcendència", ha dit Saénz de Santamaría, que tot i així ha subratllat que les autoritats europees ja "han contestat" sobre aquest assumpte.

stats