Política 04/08/2015

"Pantomima", "burla", "esperpent", "provocació", "ridícul": els editorials de Madrid davant la "gravetat" del 27-S

'El Mundo', 'El País', l''Abc' i 'La Razón' dediquen durs editorials i articles d'opinió a la signatura del decret de convocatòria de les eleccions, que tots coincideixen a negar que puguin ser interpretades en clau plebiscitària

Ara
3 min
CAMÍ CAP AL 27-S 
 El president de la Generalitat, Artur Mas, a la plaça de Sant Jaume després de signar el decret de convocatòria anticipada de les eleccions.

Barcelona"La signatura del decret de dissolució del Parlament català per convocar les terceres eleccions autonòmiques en cinc anys es va moure ahir entre l'esperpent i el ridícul". Així arrenca el diari 'Abc' el seu editorial titulat 'Mas empeny Catalunya al conflicte', en un to hostil que no dista del que utilitzen els altres principals rotatius editats a Madrid, començant per 'El Mundo' i acabant per 'El País', passant per 'La Razón', en editorials i articles d'opinió dedicats aquest dimarts a la firma del decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre. Per a l'editorial de 'La Razón', l'acte de firma del decret va anar acompanyat d'una "posada en escena més propera a la pantomima que a la normalitat democràtica de la qual tan fugen Mas i tots els integrants de la llista unitària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al rotatiu que dirigeix Francisco Marhuenda, la firma del decret és "una altra excentricitat més" que atribueix a Mas, a qui retreu que prioritzi el seu "interès personal" per sobre de l'interès general. I fins i tot li recrimina la despesa en eleccions: "Quan acabin les autonòmiques del 27-S el govern de Mas haurà gastat en eleccions més de 30 milions d'euros, un negoci ruïnós per al contribuent". "El comportament erràtic de Mas ha dividit greument la societat catalana", considera 'La Razón', que aplaudeix, en canvi, que Rajoy "vetlli perquè, almenys en període electoral, els catalans vegin protegits tots seus drets a votar lliurement, sense coaccions ni pressions".

L'editorial d''El Mundo' ('El desafiament més gran a l'Estat des de la consolidació plena de la democràcia') va més enllà i parla del 27-S com del "primer pas cap a la pretesa 'desconnexió'" d'Espanya. Critica la firma del decret "després de jugar durant tot el dia al secretisme a mode de ridícula burla a l'Estat", una "conducta gairebé còmica per a un afer que és d'extraordinària gravetat", però a la vegada també "el pas més provocador". Ho considera el "desafiament més gran de les autoritats catalanes al conjunt dels espanyols" i al "sistema democràtic i de convivència", a més d'un "salt al buit" i una "irresponsabilitat". "L'escac de Mas representa el repte més gran al qual s'enfronta l'Estat des de la consolidació plena de la democràcia", insisteix el diari que dirigeix David Jiménez, que alerta que fins i tot la intervenció de l'autonomia, a aquestes altures, suposaria "un cert fracàs en si mateixa". "L'amenaça de ruptura de la nació és una cosa massa greu", adverteix el rotatiu, que parla d'una "monumental irresponsabilitat històrica".

Si bé 'El País' no dedica editorial al seu principal tema de portada, sí que hi dedica un extens article d'opinió titulat 'El referèndum d'Artur Mas', que firma Antonio Zabalza, que nega per activa i per passiva el caràcter plebiscitari del 27-S: "No es posa a votació la secessió de Catalunya. El 27-S s'elegeix un Parlament autònom". Perquè, a criteri seu, considerar les eleccions com un plebiscit és "una monumental burla a la llei". I carrega contra Mas perquè, segons diu, "quan vol negociar amb el govern central, el primer que fa és amenaçar i demonitzar-lo". De fet, tots els rotatius de Madrid neguen el caràcter plebiscitari dels comicis, com també ho fa des de Barcelona l'editorial d''El Periódico', que admet, això sí, que la convocatòria "no pot deixar ningú indiferent".

Però de la mateixa manera que Zabalza nega el caràcter plebiscitari, també alerta que els antiindependentistes han d'acudir en massa a les urnes per aturar el procés d'independència. Zabalza i també l'editorial d''El Periódico' coincideixen a advertir dels efectes de la desmobilització del bloc contrari a la independència. Així, 'El Periódico' alerta: "En aquesta ocasió s'ha d'entendre que entre les conseqüències de l'abstenció hi ha deixar el futur de Catalunya només en mans dels que volen la independència".

stats