Política 30/07/2013

Recepta Torres-Dulce: combinar "la idea nacional d'Espanya i la sensibilitat de Catalunya"

El fiscal general de l'Estat demana aquesta actitud al nou fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada

Efe
3 min
El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, aquest dijous / EFE

BarcelonaTorres-Dulce, el fiscal general de l'Estat, ha presidit avui la presa de possessió del nou fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha substituït Martín Rodríguez Sol, que es va veure forçat a renunciar al càrrec després que el fiscal general li obrís un expedient per expressar una opinió favorable a una consulta popular dins dels marcs legals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal general de l'Estat, que ha exalçat la feina i la persona de Rodríguez Sol, de qui és amic personal, ha demanat públicament al nou fiscal superior de Catalunya "el que ja li he demanat en privat, que segueixi entestat a modernitzar el ministeri fiscal, moderació i prudència, però també claredat en les decisions".

També li ha demanat "plena sensibilitat, a més, per a tot el que significa Catalunya i les seves realitats socials. No es pot ser fiscal a Catalunya sense tenir present la idea nacional d'Espanya, però també la idea de la sensibilitat de Catalunya". "Tenim el desafiament dels temps que vénen", ha assenyalat Torres-Dulce en el seu discurs de benvinguda a Romero de Tejada, al qual ha demanat que pensi sempre en el "bé comú" i satisfaci "les realitats socials".

En un temps que ha definit "de canvis apassionants", Torres-Dulce ha dit: "No podem tenir por, ningú que exerceixi la labor de la justícia pot tenir por absolutament de res i molt menys de ser, dia a dia, capaços i sensibles als canvis socials". "El ministeri fiscal és un valor essencial de la justícia, som garants de l'estat de dret i de les llibertats de tots els ciutadans", ha assenyalat el fiscal general, que ha recordat que "la llibertat democràtica no és divisible".

Torres-Dulce ha evocat el politòleg i pensador liberal Isaiah Berlin i ha fet seva la idea que "l'ocell pot pensar que el buit és on volarà més lliurement". "Però Berlin advertia que no és així, l'ocell caurà. Sense certa autoritat mai no hi ha societat i això necessàriament suposa límits a la llibertat", ha sentenciat el fiscal general.

"Tenim temps turbulents en els quals cal lluitar contra qualsevol concepte de pensament únic", ha remarcat Torres-Dulce, que ha tornat a recordar que Berlin deia que "no hi ha res més perniciós que sostenir fanàticament unes poques idees simples com claus universals, per molt nobles que siguin".

Per Torres-Dulce, "la simple acceptació que pot haver-hi més d'una resposta vàlida per a cada problema és un gran descobriment que porta al liberalisme i a la tolerància". "Aquests són els límits que et demano com a fiscal general de l'Estat: comprensió clara i diàfana del paper constitucional del fiscal, sensibilitat per als problemes de Catalunya i especial vinculació amb tots els teus companys", ha dit el fiscal general a Romero de Tejada.

El fiscal general, que ha defensat que els fiscals són "carn d'imparcialitat", ha fet una al·lusió implícita a la situació política al final del seu discurs, quan ha recordat que "res es va fer des de 1978 sense consens, sense diàleg, sense necessitat d'obrir portes, res aconseguirem els espanyols i els ciutadans tancant permanentment portes, no tenim més horitzó els fiscals que la llibertat, la satisfacció dels interessos ciutadans i apuntalar l'estat de dret".

Per la seva banda, el nou fiscal superior de Catalunya ha tingut paraules d'elogi i agraïment per al seu antecessor i tots els caps que ha tingut al llarg de la seva dilatada trajectòria fiscal.

Ha recordat que ja quan era nen s'amagava darrere de la cadira del seu pare, que també era fiscal a l'Audiència de Barcelona, per seguir els judicis "quan encara anava amb pantalons curts", i ha defensat la labor d'"imparcialitat i compliment de la llei" dels fiscals.

"S'equivoquen els que posen en dubte aquesta imparcialitat", ha dit Romero de Tejada, que s'ha plantejat com a objectiu en el seu nou càrrec introduir més mitjans telemàtics per facilitar la feina dels fiscals i estalviar recursos i estudiar per què descendeix el nombre de conformitats que eviten judicis per posar-hi remei i potenciar-les.

També s'ha compromès a garantir des de la fiscalia el compliment de les sentències i el pagament de les indemnitzacions i a demanar reforços per potenciar les investigacions dels delictes econòmics i de corrupció.

stats