Política 03/07/2020

El pacte de reconstrucció avança al Congrés de la mà de Ciutadans

El PP es despenja a últim moment però seguirà negociant fins que es porti al ple del 22 de juliol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, amb el secretari general del grup parlamentari socialista, Rafael Simancas, conversant durant el ple de la setmana passada.

MadridPedro Sánchez no ha aconseguit reeditar l'entesa amb el PP de la setmana passada al Congrés amb la votació del decret de nova normalitat. El president espanyol buscava poder segellar aquesta setmana un pacte de reconstrucció amb el PP a Espanya per tenir l'aval del gran partit de l'oposició en la negociació del fons de reconstrucció europeu. I per això va obligar fins i tot els seus socis de coalició a desmarcar-se d'una de les seves mesures estrella: la creació d'un impost a les grans fortunes. Però tot i els múltiples missatges d'optimisme llançats durant els últims dies, el PSOE i Unides Podem no han aconseguit aquest divendres sumar els populars en la votació de les conclusions de la comissió al Congrés creada, justament, a instàncies de Pablo Casado.

L'estratègia de mirar cap a la dreta només ha acabat convencent Ciutadans, convertit durant la crisi del coronavirus en l'aliat més perseverant de Sánchez, mentre que la majoria del bloc de la investidura –el PNB, ERC i EH Bildu– han acabat votant no en la majoria de dictàmens per comportar mesures, al seu parer, recentralitzadores. Els dos partits de govern a Espanya han aprovat de la mà dels d'Inés Arrimadas les conclusions de tres dels quatre blocs amb què es va dividir la comissió –sanitat, Unió Europea i reactivació econòmica– amb el partit taronja, mentre que s'han quedat sols en el quart bloc, el de polítiques socials. Però la decisió de Vox d'abandonar la comissió i no votar cap de les conclusions ha aplanat l'aprovació de tots els dictàmens, ja que fàcilment el PSOE i Unides Podem han aconseguit més vots a favor que en contra.

Però la decisió encara no és definitiva. Després d'una jornada de debat i votacions de gairebé 12 hores en la comissió de Reconstrucció Social i Econòmica, el Congrés votarà finalment els pactes de reconstrucció durant el ple del Congrés del 22 de juliol. El PP s'ha mostrat confiat en arribar a acords llavors. Però ja serà massa tard per a Sánchez. El president espanyol comptava tenir l'aval dels de Pablo Casado en polítiques europees abans del 17 de juliol, quan se celebrarà un consell europeu clau per a l'adjudicació del gran fons de reconstrucció. El PSOE ha confrontat aquest divendres la negativa dels populars, que s'han acabat abstenint en el bloc europeu. La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha acusat el PP de "convertir-se en un agent de la inestabilitat", la "confrontació" i el "bloqueig". "Si en aquest moment Casado no entén que és el de la rectificació, temem que no ho entendrà mai", ha afegit.

Errors i esmenes en les votacions

Les discrepàncies al Congrés han aflorat durant les llargues hores de votació i transacció de més de mil esmenes, en què el PSOE ha intentat esprémer al màxim la geometria variable, malgrat que al final en els grans blocs només ha pogut sumar Ciutadans. Tot i que dimecres van votar a favor d'una esmena d'EH Bildu per derogar la reforma laboral, aquest divendres hi han votat en contra, mentre que Unides Podem hi ha donat suport, així com també a una esmena d'ERC i Més País per crear un impost als rics –que tampoc ha acabat prosperant–. Els socialistes, en canvi, han fet costat al bloc progressista amb la condició que l'escola concertada quedi exclosa del fons de reconstrucció, que han censurat tant el PP com Ciutadans –per això no ha donat suport al bloc de polítiques socials–, el PNB i Junts per Catalunya.

"Tot té molt mala pinta. Hi ha un fantasma que recorre la comissió, i és el de la recentralització", augurava el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, a l'inici de la jornada, per acabar advertint que mirant cap al PP el govern espanyol només podia acabar "repetint els errors de la crisi-estafa del 2008". Lastra presumia d'haver aconseguit arribar a acords "transversals". Però mirant al PP només han aconseguit sumar els deu diputats de Ciutadans i aconseguir l'abstenció de la majoria en el bloc sanitari. El pacte potser s'acaba materialitzant d'aquí deu dies, però pot ser massa tard per a Pedro Sánchez.

stats