09/05/2024

L'opa hostil del PSC a Junts, de Junts a ERC i d'ERC a la CUP

2 min
Salvador Illa i Miquel Roca fotografiats a Barcelona.

BarcelonaSeguint l’analogia de la notícia econòmica de la setmana i potser de l’any, podem veure les eleccions de diumenge com un seguit d’opes hostils d’uns partits a uns altres. El PSC ha llançat una opa indissimulada als sectors de l’antiga Convergència que veuen en Carles Puigdemont un factor d’inestabilitat. La foto de Salvador Illa amb Miquel Roca és un endorsement en tota regla de l’establishment que abans orbitava al voltant de CiU al candidat socialista. La combinació de vot d’ordre i vot sanchista (atenció al suport de Manuel Castells), que seria un impossible en qualsevol altre lloc d’Espanya, és la fórmula màgica que pot impulsar Illa el 12-M.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas de Junts, la seva prioritat és pescar en l’independentisme històric d’Esquerra, i encara que no li hagi pres cap referent destacat més enllà de Pep Andreu, sí que ha llançat una opa general sobre el seu electorat amb l’argument que Puigdemont és el candidat que més detesta Espanya. En canvi, Junts sí que ha pres a la CUP noms il·lustres com Lluís Llach o Julià de Jòdar (que va arribar a ser diputat cupaire el 2016).

Pel que fa a ERC, la seva opa més clara és contra la CUP i els comuns, malgrat que intenta recollir algun votant moderat de Junts de la mà de l’endorsement d’Andreu Mas-Colell a Pere Aragonès. ERC ja va incorporar al Govern noms del sector més institucional de la CUP, com ara Mireia Boya o Adam Majó, amb aquesta intenció.

Diumenge es veurà quina d’aquestes opes ha funcionat de veritat i quines han quedat en focs d’encenalls (com esperem que passi al BBVA, per cert).

stats