Què se n'ha fet de la furgoneta de la CUP?

El vehicle, que representava el Procés, va ser una icona de campanya dels cupaires

2 min
La furgoneta de la CUP abans de ser llençada pel barranc

BarcelonaLa CUP va estrenar el 2015 un espot que s'ha convertit en el més vist de totes les campanyes electorals amb més de 740.000 visualitzacions. En aquell anunci es col·lapsava el motor d'una furgoneta que simbolitzava el Procés i els diputats de la CUP l'empenyien ajudats d'una multitud que esquivava els obstacles que posava CDC al camí. “Anaven lents perquè anaven lluny” era el títol d'una producció de Metromuster amb guió de Jair Domínguez i la formació cupaire. La furgoneta es va convertir en una icona i la van tornar a llogar per a l'acte de final de campanya a Badalona.

Dos anys més tard, a les portes de l'1-O, els cupaires simulaven el final del Procés sobiranista estimbant la mateixa furgoneta per un penya-segat –el vehicle ja estava fora de circulació i el van acabar comprant–. Després d'aprovar les lleis de desconnexió, la diputada Anna Gabriel sentenciava que ara començava el “mambo”.

L'anunci es va gravar en una pedrera del Montmell, amb la pertinent autorització del propietari i la garantia que no suposaria cap impacte ambiental, ja que el vehicle va caure en una zona d'extracció de material on es fan voladures. "Només teníem una oportunitat, i vam fer una prova amb un barril i va quedar al mig del barranc", recorda rient Xapo Ortega, realitzador de la productora. Però què se n'ha fet, de la furgoneta? Després de l'anunci, la furgoneta es va portar a una empresa de recanvis ubicada al Papiolet, a Sant Jaume dels Domenys.

En conversa amb l'ARA, els seus responsables revelen que el vehicle va ser al desballestament fins al 2019, perquè l'Agència de Residus només permet que s'hi estiguin dos anys. "L'havien buidat abans de llençar-la: no tenia ni motor ni seients, va arribar en molt mal estat", explica una de les treballadores, que assegura que semblava de "joguina". Tot i això, van vendre el sostre, les finestres i fins i tot el volant. "No eren col·leccionistes, sinó particulars", deixa clar l'operària, que descarta que fos algun simpatitzant de la formació, com apunta la llegenda.

stats