Protagonista col·lateral

Nicolas Garcia, l'alcalde comunista i catalanista que obre les portes d'Elna a Puigdemont

El nord-català sempre ha defensat el dret d'autodeterminació de Catalunya

2 min
Nicolas Garcia, alcalde d'Elna

BarcelonaCarles Puigdemont ha revolucionat aquesta setmana la política catalana i no des d'un lloc casual, sinó des de l'ajuntament de la vila nord-catalana d'Elna. I qui li ha obert les portes per anunciar la candidatura a la presidència de la Generalitat ha estat el seu alcalde, Nicolas Garcia (Elna, 1960), un catalanista de pedra picada que fa anys que té bona sintonia amb l'expresident i ara candidat de Junts. Membre del Partit Comunista Francès –tot i que la candidatura municipal és més àmplia– i fill d'exiliats republicans catalans procedents de Montbrió del Camp, va ser alcalde del municipi del 2001 al 2014 i ho torna a ser des del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si hi ha un polític conegut per defensar el catalanisme a la Catalunya del Nord aquest és Garcia. Juntament amb Maria Costa, de Banys d'Arles, és un dels alcaldes que s'han mantingut més ferms amb l'ús del català als plens municipals malgrat les amenaces del prefecte dels Pirineus Orientals, que ho ha portat als tribunals. De fet, des del consistori ha impulsat polítiques de normalització lingüística, promovent la llengua, el seu coneixement i la senyalització arreu del municipi. A més, té de tinent d'alcaldia Pere Manzanares, activista històric per la llengua des d'Arrels, amb qui continua lluitant per un autogovern per a la Catalunya del Nord i perquè el departament recuperi la catalanitat i abandoni el nom de Pirineus Orientals.

Estretament vinculat sentimentalment a la Maternitat, com a alcalde s'ha dedicat a impulsar l'edifici que va veure néixer 600 criatures en plena Guerra Civil a Espanya el 1938 i incloent-hi la Segona Guerra Mundial fins al 1944. Un edifici que ara per ara està parcialment tancat mentre no hagi culminat el procés de restauració. La defensa dels drets i les llibertats, així com l'oposició a la repressió, ha estat el fil argumental que ha fet servir Garcia per defensar la causa catalana, a més del dret a l'autodeterminació del poble català. Des que ell és a l'alcaldia, Elna ha acollit actes com ara del Consell de la República amb Puigdemont, un altre d'Òmnium i l'anunci de la candidatura a la Generalitat. A més, va fomentar que els comunistes francesos donessin suport per escrit als presos polítics i exiliats l'any 2018. De fet, ja el 2012 com a alcalde va expressar suport explícit a la independència de Catalunya.

stats