Un mateix candidat per a les quatre demarcacions: les llistes que cauen de la cursa electoral

La Junta Electoral tomba les candidatures del Front Nacional de Catalunya a Barcelona o del PACMA a Lleida

3 min
Paperetes electorals en les eleccions del 21 de desembre del 2017.

BarcelonaUn dels grans dubtes de la humanitat és si l'univers és infinit o finit. El que sí que sabem és que el projecte polític del Partit Univers Català (P1C) no s'expandirà per Catalunya. La Junta Electoral ha tombat la candidatura d'aquest nou partit independentista a les eleccions al Parlament que presentava el mateix cap de llista per Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La Junta Electoral ha invalidat la llista perquè no han aconseguit reunir els gairebé 6.000 avals que es requereixen per presentar batalla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En conversa amb l'ARA, el seu candidat, Ramon Carner, que va ser president del Cercle Català de Negocis (CCN) explica el motiu que el va portar a posar-se d'ell com a número 1 a les quatre demarcacions: "No volíem revelar els altres membres de la llista, teníem gent potent i no volíem donar pistes". No parlem d'un fitxatge mediàtic com el de Joel Joan per Alhora. "Eren actors i músics amateurs", admet el frustrat cap de llista, que assegura que l'objectiu era engegar un procés de primàries un cop es validessin els avals per configurar la candidatura.

Carner lamenta haver quedat fora de la cursa electoral perquè considera que podien ser la sorpresa aquest 12 de maig, malgrat que no han assolit ni el mínim de firmes requerides per concórrer a les eleccions. "Abans que altres partits anunciessin que es presentaven estic convençut que podíem haver assolit 13 o 14 diputats, ara confiàvem en treure'n 3 per Barcelona i 2 per Lleida i representar el quart espai", diu Carner. La realitat, però, és que en les darreres eleccions catalanes Carner ja es va presentar, aleshores per Suport Civil Català, que ara donava suport al P1C, i va treure tan sols 137 vots.

No és l'única formació independentista que ha caigut de la cursa, com ha publicat aquest dimarts el DOGC. La Junta Electoral ha tombat la candidatura del Front Nacional de Catalunya (FNC) a Barcelona, on el seu secretari general, Jordi Casacuberta, era el cap de llista. El partit independentista d'extrema dreta, doncs, només es presentarà a Lleida i Tarragona, després d'haver declinat presentar batalla a Girona, on Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana, és candidata. Sigui com sigui, hi haurà rècord de partits independentistes amb set llistes després que la Junta Electoral hagi validat la llista de Convergents a Tarragona i la d'AC i Alhora a les quatre províncies, a banda de les de Junts, ERC i la CUP.

Fora de l'àmbit independentista, una altra de les sorpreses ha estat que el PACMA no ha recollit els avals necessaris a Lleida. Aquest partit animalista s'havia presentat ininterrompudament a les eleccions catalanes a les quatre demarcacions des del 2003, amb l'única excepció de les darreres, quan fruit de les restriccions per la pandèmia no va poder sortir al carrer a recollir signatures.

Dos partits més, fora de la convocatòria

Dos partits que només es presentaven a Barcelona tampoc han passat el tall. Es tracta de Familia y Vida (PFyV), una formació conservadora que tenia Josep Maria Clotet de cap de llista, i l'espanyolista Reinicio Político (Reset), amb Bartolomé Fraile de candidat i el seu germà Manuel com a tercer de la candidatura.

La resta de candidatures sense representació parlamentària sí que seran presents als col·legis electorals. Es tracta de formacions que ja han concorregut als darrers comicis, com Recortes Cero, que el 2021 va aconseguir 12.000 vots, o el marxista Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC), que va sumar 4.500 vots.

La candidatura que lluita per erradicar la pobresa, Per un Món Més Just (PUM+J), que no va aconseguir els avals per Barcelona el 2021, ara sí que ho ha aconseguit i es presenta a les quatre demarcacions amb la voluntat de superar els 1.300 vots de fa tres anys. Sí que debuta en uns comicis a Catalunya el Frente Obrero, que a les eleccions espanyoles va aconseguir uns 45.000 vots. També Izquierda por España, però només per Barcelona i Tarragona amb l'exsocialista Julio Villacorta de presidenciable. Fins a divuit partits, doncs, competiran el pròxim 12-M, tot i que no en totes les circumscripcions.

stats