17 mapes clau per entendre els resultats de les eleccions europees

Les eleccions del 9-J permeten una gran quantitat de lectures, però els mapes que us oferim ajuden a anar més enllà dels titulars principals

3 min
Mapa del partit guanyador a Espanya a les eleccions europees per municipis.

BarcelonaLes eleccions europees d'aquest diumenge tenen una gran quantitat de lectures possibles: des de la victòria del PSC a Catalunya, molt per davant de Junts, i l'augment de l'extrema dreta a tot Europa, que tot i això no ha aconseguit arrabassar la majoria de conservadors, socialdemòcrates i liberals, fins a la victòria per la mínima del PP respecte del PSOE a Espanya. Però més enllà d'aquests, que són alguns dels grans titulars de la nit, els mapes electorals són capaços d'oferir molta més informació, amb molt de detall. Per això us oferim tot seguit els 17 mapes clau per entendre els resultats del 9-J. Recordeu, amb tot, que al portal de resultats de les eleccions europees hi teniu els principals mapes per entendre el 9-J.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Començant en clau catalana, el mapa de partits guanyadors per municipis permet veure que Junts ha guanyat a la part interior del país, amb algunes excepcions en què s'ha imposat ERC, sobretot al sud, mentre que el PSC ho ha fet sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i a la costa tarragonina.

El mapa que compara els municipis on han guanyat partits independentistes (Junts i ERC) amb aquells on ho han fet els que no ho són dibuixa més clarament la diferència entre la Catalunya interior i la costa.

Però la disputa entre ERC i Junts, de fet, indica que els republicans s'han imposat als de Puigdemont precisament en molts municipis de la costa, en molts dels quals ha acabat guanyant el PSC.

La variació del vot als partits per municipis permet comprovar d'un sol cop d'ull com el PSC, el PP i Vox han crescut en suports a la gran majoria de poblacions –cal tenir en compte que s'han pogut repartir els vots que Cs ha perdut a gairebé tot arreu–, mentre que l'independentisme s'ha enfonsat a gairebé tot arreu. Respecte a les últimes eleccions europees, ERC ha perdut vots a la majoria de poblacions, i Junts només ha resistit en una desena.

El mapa de partits guanyadors a Espanya és bastant uniforme si es mira per comunitats: el PP s'imposa a tot arreu excepte a Catalunya i Navarra, on ho fa el PSOE, i al País Basc, on ho fa Ara Repúbliques, el paraigua de Bildu. Però per municipis permet veure molta més varietat de colors, sobretot el blau de Junts a l'interior de Catalunya i el groc d'Ara Repúbliques a Catalunya (per ERC) i també a Navarra (per EH Bildu), però també algunes demarcacions on ha guanyat el PNB al País Basc, sota la marca CEUS.

En la disputa entre les dretes i les esquerres espanyoles, el mapa de l'Estat per municipis deixa clara la victòria aclaparadora del PP, amb les excepcions, sobretot, de Catalunya i el País Basc, entre altres zones.

De fet, el mapa de variació de vot al PSOE permet veure que els socialistes han perdut vots a gairebé tot l'Estat, exceptuant els Països Catalans, el País Basc i Navarra.

Una altra de les disputes que s'havien de dirimir en aquestes eleccions era la de Sumar contra Podem. Els primers han arribat al 4,65% dels vots, mentre que els segons han quedat més d'un punt enrere, en el 3,28%. Però a alguns territoris s'ha girat la truita: a Catalunya Podem ha aconseguit més vots que Sumar en molts municipis, com al País Basc, Navarra i Galícia.

L'extrema dreta ha tingut bons resultats a Europa, i també a Espanya: Vox ha crescut a la gran majoria dels municipis de l'Estat.

A escala estatal un altre mapa clau és el de la participació, que ha caigut a gairebé totes les poblacions, i d'una manera especialment significativa a Catalunya.

El mapa del partit guanyador a cada estat de la Unió Europea mostra com els populars s'han imposat en més estats que cap altre, tot i que en alguns estats han empatat amb els socialdemòcrates (els estats on hi ha hagut empat els veureu de color gris).

stats