Política 29/04/2019

El PSC surt del pou i aconsegueix la segona posició a Catalunya

Els socialistes guanyen a la demarcació de Barcelona amb més de 350.000 vots

Jordi Mumbrú / Natàlia Vila
2 min
L’alcaldable de Barcelona, Jaume Collboni, ahir fent un petó a Meritxell Batet, la candidata del PSC, a la nova seu del partit.

BarcelonaLa nova seu del PSC va viure ahir per primer cop una jornada electoral i no va anar gens malament. El Casal Socialista Joan Reventós, al carrer Pallars del Poblenou, es va estrenar amb una segona posició a Catalunya. Va escalar dels set escons obtinguts a les generals del 2016 als 12 d’ahir i va ajudar el PSOE a segellar una victòria clara passant dels 85 als 123 diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Els socialistes hem tornat a guanyar les eleccions”, va cridar Meritxell Batet, davant de la cinquantena de militants que van anar fins a la nova seu del partit. I és que feia molt de temps que els socialistes no celebraven uns resultats electorals. Ahir, tot i no haver aconseguit tot el suport que esperaven, sobretot a Barcelona i Tarragona, se’n van anar a dormir amb la sensació que “el PSC està sortint del pou”, segons les paraules d’un membre del partit.

A la seu del PSC es va respirar optimisme durant tota la tarda, però també cert nerviosisme. L’increment de la participació que anava anunciant el ministeri de l’Interior es va interpretar des de les files socialistes com una bona notícia pel que fa a Catalunya. “El vot independentista ja estava mobilitzat. Aquests nous votants haurien de ser del PSC”, va explicar una dirigent socialista. Però aquest increment de la participació a la resta de l’Estat, amb la por d’una forta entrada de Vox al Congrés, ja no s’interpretava com una notícia tan esperançadora. Al final de la jornada, a mesura que es feien públics els resultats de les eleccions s’anava comprovant que aquesta lectura no anava desencaminada. El PSC va pujar a Catalunya i va obtenir la segona posició, després d’ERC, i va guanyar a la demarcació de Barcelona, on van aconseguir més de 350.000 vots.

El PSC no guanya unes eleccions generals des del 2008, amb Carme Chacón al capdavant i José Luis Zapatero com a candidat a president d’Espanya. Els socialistes tampoc van aconseguir ahir trencar aquesta efemèride.

“Pedro Sánchez continuarà sent el president d’Espanya”, va dir Batet, que també va agrair la participació i va subratllat que, al seu parer, “això demostra com els catalans s’han sentit interpel·lats en la formació del nou govern d’Espanya”. La candidata socialista també va felicitar els republicans pel seu resultat i va assegurar que “el govern espanyol està ara més fort que fa deu mesos [...] per, lluny de la crispació, poder avançar en la convivència i en els problemes reals dels ciutadans”.

La mirada sobre Barcelona

“A la ciutat de Barcelona hem doblat el resultat i hem guanyat en cinc dels deu districtes”, va anunciar la candidata davant dels militants. Batet havia pujat a la tarima acompanyada, entre d’altres, del primer secretari, Miquel Iceta, i del secretari d’Organització, Salvador Illa.

A la tarima també hi havia els dos candidats a les pròximes eleccions: Jaume Collboni, alcaldable per Barcelona, i Javi López, que es presenta a les eleccions europees. Aprofitant l’ocasió, Meritxell Batet no es va estar de cridar: “Jaume Collboni, proper alcalde de Barcelona”. Les eleccions municipals, però, seguiran amb tota seguretat un patró diferent i no sembla gens fàcil que el 26 de maig la nova seu del PSC torni a viure una jornada tan dolça com la d’ahir.

stats