Política 28/04/2019

En què t’has de fixar avui?

El resultat electoral es jugarà en molts fronts. La participació serà un primer indici; el repartiment d’escons en algunes províncies pot decantar el resultat, especialment de la dreta; la configuració del Senat dirimirà quina fórmula és necessària per al 155. Tot, respost en dues hores d’escrutini

Ara
3 min

Barcelona[Segueix la jornada electoral de les eleccions generals del 28 d'abril en temps real]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

[Segueix en temps real els resultats de les eleccions generals 2019]

EL REPARTIMENT D’ESCONS AL CONGRÉS

El mapa d’Espanya es tenyirà previsiblement de vermell, aquesta nit. La majoria d’enquestes donen una victòria clara al PSOE en gran part dels territoris, amb l’excepció del País Basc, on el PNB parteix com a favorit, i el dubte de Catalunya, amb demarcacions tenyides del groc d’Esquerra. Més enllà de la imatge, serà més important que mai el vot en províncies petites, el que en aquesta campanya s’ha anomenat “l’Espanya buida”. Són pocs escons en joc que, acumulats, poden donar grans diferències i seran claus per mesurar l’abast de la victòria del PSOE i el repartiment de cadires entre els tres partits de dretes. La participació també serà un factor clau: bona part de l’ascens de Vox a Andalusia es va deure a la poca mobilització del votant socialista, i el PSOE confia la seva victòria a la reducció dels abstencionistes. Amb els resultats a la mà, el primer que cal saber és si sumen les dretes. I si no tenen majoria, calcular amb qui podrà governar Sánchez: si amb Podem, o amb Cs (malgrat el veto de Rivera) o si necessitarà els independentistes.

En què t’has de fixar avui?

EL SENAT, LA CLAU DEL 155

Habitualment el resultat del Senat ha passat desapercebut en unes eleccions generals, perquè al capdavall qui escull el president és el Congrés i la capacitat de la cambra territorial de prendre decisions sempre està supeditada per la cambra baixa. Amb l’aplicació de l’article 155, però, això ha canviat: si les dretes tenen majoria absoluta al Senat tindran a l’abast el seu objectiu de tornar a suspendre l’autonomia catalana. El sistema de recompte, però, és diferent que al Congrés, i es fa per sistema majoritari. Això vol dir que els partits grans en són els principals beneficiats. El 2016, per exemple, a totes les circumscripcions menys una el partit més votat va aconseguir tres dels quatre senadors en joc, fet que, avui, dona avantatge al PSOE.

En què t’has de fixar avui?

COBERTURA MEDIÀTICA

Diari ARA

L’ARA començarà a primera hora del matí amb un minut a minut a la web amb tota la informació de la jornada. També a la web, es podran consultar els resultats a cada poble de Catalunya, les Balears i el País Valencià i diferents gràfics interactius. A les 20 hores, a les 22 i a les dotze de la nit, Antoni Bassas farà videoanàlisis en directe acompanyat pels experts del diari. En l’última presentarà la portada al costat d’Esther Vera.

TVE i RNE

A partir de les 9.00 hores, La 1 oferirà avanços informatius cada hora, presentats per Oriol Nolis. A les 14.00 s’obrirà una finestra més àmplia amb dades de participació. A les 19.30 començarà l’especial Elecciones 28-A. Tú decides, amb Carlos Franganillo i Ana Blanco a l’estudi 1. El programa tindrà una pantalla de més de 40 metres i realitat augmentada. RNE emetrà un especial a partir de les 19.00 hores a Ràdio Nacional conduït per Íñigo Alfonso.

TV3 i Catalunya Ràdio

TV3 començarà a les 18.50 amb El compte enrere. Seguirà amb El sondeig, Els resultats, Les reaccions i L’anàlisi. Toni Cruanyes i Lídia Heredia presentaran els espais des del plató 1, i Carles Prats i Raquel Sans ho faran des del plató virtual. Catalunya Ràdio començarà a les 9 del matí amb El suplement. A les 19 agafaran el relleu Mònica Terribas i Òscar Fernández amb els resultats i l’anàlisi dels experts.

La Sexta

La presentadora Cristina Pardo començarà a les 16.45 hores la cobertura electoral de La Sexta a Liarla Pardo. Entre d’altres, el meteoròleg Roberto Brasero explicarà com afecta el temps la participació electoral. L’espai també pararà atenció a la indumentària dels candidats en el moment en què van a votar. Des de les 19.30 fins a les 2 de la matinada, Antonio García Ferreras i Ana Pastor conduiran un especial d’ Al rojo vivo anomenat Objetivo Moncloa.

stats