Política 29/04/2019

Vox entra però no compleix expectatives

La ultradreta obté 24 diputats a costa del PP i culpa populars i Cs de la victòria del PSOE

Laia Vicens
3 min
Santiago Abascal ahir després de saber que el seu partit s’estrena al Congrés de Diputats amb 24 escons.

MadridEls 24 diputats de Vox suposen l’entrada per primer cop de la ultradreta al Congrés, però els millors resultats de la seva (curta) història no serviran per a res: no sumen amb PP i Ciutadans, no han complert les expectatives -els últims dies les enquestes els havien arribat a donar una quarantena d’escons- i corren el risc que entre el seu electorat qualli el missatge que votar-los divideix la dreta i, per tant, beneficia el PSOE. Les imatges de pavellons plens a Màlaga, València o la Corunya durant la campanya electoral han tingut un efecte bumerang i han mobilitzat l’esquerra. A Galícia, per exemple, s’han quedat sense representació. On sí que han fet forat ha sigut a Madrid (5 escons), València (3), Múrcia i Castella i Lleó (2) o Catalunya (1). Ara bé, el seu feu principal s’albira on ja van donar la gran sorpresa electoral fa només uns mesos: sis dels 61 escons d’Andalusia seran per al partit de Santiago Abascal al Congrés.

A costa del PP

Ahir el president del partit era conscient que si Vox ha entrat al Congrés és, sobretot, a costa del PP, però va voler espolsar-se qualsevol responsabilitat pel fet que les dretes no sumen. De fet, va ser especialment contundent contra populars i Ciutadans, a qui un cop més va definir com “la dreta covarda”, i els va avisar que no culpin Vox “dels seus fracassos” i de la victòria del PSOE. “L’única responsabilitat la tenen els qui amb 186 diputats no s’han oposat a l’esquerra i a la dictadura progre ”, va dir ahir a la nit davant els seus fidels.

Però les dades no enganyen: en només tres anys, Vox ha passat de poc més de 40.000 vots a més de 2,5 milions, sobretot a costa del PP. Ho han fet erigint-se com els veritables protectors de la unitat d’Espanya i acusant els populars, però també Ciutadans, de no ser prou contundents amb l’independentisme. Santiago Abascal ahir ja va donar pistes de com serà el seu discurs al faristol del Congrés: va dir que “Espanya està pitjor avui que ahir” per la victòria socialista, i per això es va comprometre amb més mà dura contra els partits nacionalistes i a les esquerres. “Cap majoria habilita un referèndum o la ruptura de l’Estat”, va subratllar.

Amb 24 escons, doncs, Vox serà la cinquena força del Congrés i es queda molt lluny del PP, de qui Abascal va augurar en campanya la dissolució. Ara bé, malgrat que les expectatives electorals no s’hagin complert i no siguin decisius en l’àmbit parlamentari, l’entrada de Vox al Congrés és també l’entrada de la ultradreta al parlamentarisme espanyol per primera vegada en democràcia. I, amb això, el suport de més de 2,5 milions de persones a idees com la supressió de les autonomies, l’expulsió de la immigració il·legal o el fet que els ciutadans puguin tenir armes a casa, entre altres propostes. Des d’ahir els Parlaments d’Irlanda i Portugal són ara els únics d’Europa que no tenen representants de partits d’extrema dreta.

Cares llargues a Colón

Els tebis resultats de Vox i sobretot la decepció per no poder condicionar la governabilitat de l’Estat s’evidenciaven en les cares dels militants i simpatitzants que es van reunir a plaça Margaret Thatcher, al costat de Colón, per seguir els resultats. “És terrible. Ara Espanya serà una petita Veneçuela”, comentava la Gema, una jove advocada madrilenya que ha votat el partit d’Abascal per primer cop. Ella, votant del PP de tota la vida, s’ha sentit “traïda pel 155 d’acudit” que va imposar Mariano Rajoy i ahir va optar per Vox per agrair-li la “valentia” d’haver posat al centre del debat temes com “el feminazisme ” i, sobretot, “acabar amb les autonomies”. “Em dona una garantia absoluta que als estatuts digui que no pactaran amb els independentistes”, deia. Al costat de la seva mare, immigrant xilena, es miraven amb “nostàlgia i tristesa” la caiguda en picat del PP, a qui tants cops havien votat.

Ignacio Garriga, el diputat de Vox per Barcelona

Dels 24 escons que el partit d’extrema dreta va aconseguir a tot l’Estat, un va ser a Barcelona. El número u de la llista d’aquesta demarcació, Ignacio Garriga, serà diputat al Congrés. Garriga és exmilitant del PP i ha estat molt crític amb el rumb de l’últim govern popular de Mariano Rajoy, a qui ha acusat en més d’una ocasió de “traïdor” per haver permès l’1-O. Vox ha aconseguit el seu objectiu d’enviar almenys un representant català del partit d’extrema dreta a la cambra baixa. Ara bé, ha vist rebaixades les expectatives que li havia donat el CIS abans de començar la campanya electoral, que li atorgava fins a tres diputats per Barcelona. “Hem vingut a acabar amb la partitocràcia actual, a obrir la segona Transició i a defensar la pàtria i la llibertat”, deia Garriga en l’acte final de campanya. De moment, han fragmentat la dreta espanyola.

stats