Mònica Estruch: "Des del veto de Vox a Borriana han crescut moltíssim les subscripcions a 'Cavall Fort'"

Directora de la revista 'Cavall Fort'

2 min
Mònica Estruch, directora de Cavall Fort

BarcelonaMònica Estruch (1972) admet que no havia fet tantes entrevistes com aquesta setmana des que es va convertir en la màxima responsable de Cavall Fort, l'octubre passat. La decisió de l'Ajuntament de Borriana, format pel PP i Vox, d'anul·lar les subscripcions d'aquesta publicació infantil i quatre revistes més en català l'ha posat en el punt de mira en plena campanya electoral.  

 Per què considera que el regidor de Cultura de Borriana, Jesús Albiol, de Vox, ha pres la decisió?

— La llengua és el quid de la qüestió, el que molesta és el català. De les cinc revistes afectades, només El Temps està connotat políticament. El nostre contingut no és polític i ni tan sols tractem temes polèmics.

Albiol es va presentar a la biblioteca de Borriana per confiscar ell mateix les revistes?

— La seva intenció era aquesta i els bibliotecaris l'hi van impedir reclamant-li que presentés un document que acredités que podia fer-ho. La subscripció s'acaba el 2024 perquè es va renovar per un any al maig i ja està pagada, o sigui que cada quinze dies la continuaran rebent. En tot cas, amb el creixement de l'extrema dreta fa por pensar fins a on poden arribar.

Obeeix a una consigna de la direcció de Vox o ho fa a títol individual?

— No ho sabem.

Hi ha cinc revistes afectades, però en poden ser més?

— Si l’estratègia és aquesta, en vindran més perquè són en català i fan nosa.

És la primera vegada que passa en els 62 anys d’història, tot i néixer durant el franquisme?

— Quan es va crear s'havien de presentar els números a l’oficina de censura perquè encara estàvem en dictadura i només un article es va vetar, però no per un tema polític, sinó geogràfic. Amb la democràcia no hi ha hagut casos semblants al de Borriana.

Té por d'un efecte dòmino a més ajuntaments del País Valencià o a les Illes on hi hagi l'extrema dreta?

— No hem tingut coneixement de cap cas més. No sabem si més governs del PP i Vox s’apuntaran al carro, però potser l’enrenou a les xarxes els fa tirar enrere. Sigui com sigui, la nostra implantació al País Valencià és petita perquè ja hi ha la revista Camacuc i és el seu territori natural i no volem fer-los competència. A les Illes, Cavall Fort està més implantada, però tampoc és el Principat.

Han rebut sol·licituds d’alta, per contra?

— Hem tingut una crescuda claríssima de subscripcions des de dimecres al matí quan va esclatar la polèmica. S'estan fent noves altes, un centenar en només un dia, i fins i tot de gent que la vol enviar a Borriana. "No volen la revista? Doncs tres tasses?", et diuen. Camacuc també ha tingut més subscripcions.

stats