Protagonista col·lateral

Ernest Urtasun: un diplomàtic per mantenir l'ordre a Sumar

L'eurodiputat és el portaveu de la plataforma de Yolanda Díaz

2 min
Ernest Urtasun

BarcelonaErnest Urtasun (Barcelona, 1982) és un diplomàtic de carrera que "mai aixecarà el to" si no és en un partit molt emocionant del Barça, la seva passió al marge de la política. Aquestes credencials se sumen a una altra característica essencial: és un dirigent "hiperconnectat". Provinent d'ICV, va participar en la construcció dels comuns i té bona relació amb Ada Colau i amb Pablo Iglesias. Tot i estar implicat en Sumar des del principi, fins ara s'havia mirat des de l'Eurocambra les dificultats de Yolanda Díaz per construir la formació. Ara passa al primer pla com a portaveu de la campanya del 23 de juliol. Els seus dots per la negociació podrien ajudar Díaz a evitar distorsions en aquest espai tan heterogeni, almenys fins al dia de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És economista, una especialització que, admet una veu propera, de vegades a la "gent d'esquerres li fa mandra". Això ha aportat a la seva ideologia una dosi d'"hiperrealisme". Es va iniciar en política a 15 anys com a militant de Joves d'Esquerra Verda i aviat va escalar posicions. Era un moment en què la direcció optava per perfils joves, com també el de David Cid, amb qui manté una estreta amistat que va començar fa vint anys, en un viatge d'onze hores per carretera fins a Florència. Tots dos van formar part, amb Marta Ribas, del "trident" que va liderar ICV en la seva última etapa.

Tot i que ha rebut "moltes ofertes" –sonava com a possible cap de llista per Barcelona–, ha prioritzat la tasca a Brussel·les, on va començar com a assessor de Raül Romeva. Un exdirigent d'ICV recorda les primàries que va guanyar el 2013 per liderar la llista al Parlament Europeu com unes de les més emocionants: "La militància es va amarar de polítiques europees". Combina la seva professió amb una faceta de crític musical que s'ha materialitzat en alguns articles a Rockdelux.

stats