Eleccions 23-J

El PNB tanca la porta a Feijóo, que admet que no ha complert les "expectatives"

Ortuzar trasllada al líder del PP que el seu partit no participarà en converses per investir-lo

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijoo, ahir davant de la junta directiva del partit.

MadridNo hi ha cap possibilitat que Alberto Núñez Feijóo sigui investit president del govern espanyol perquè els números no ho permeten, però aquest dilluns al vespre ha quedat confirmat quan el president del PNB, Andoni Ortuzar, has traslladat directament al líder del PP que el seu partit no negociarà amb ell. Amb aquest anunci, el PNB tira per terra tota l'estratègia del PP, que es basa en mantenir viva l'esperança que Feijóo pot ser president per blindar-lo com a líder del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant de la junta directiva del PP, Feijóo havia admès hores abans que no ha complert les "expectatives", però considera que haver guanyat les eleccions li atorga la legitimitat per provar totes les possibilitats per intentar ser investit, encara que siguin remotes o inexistents. "S'han d'explorar totes les vies", deia aquest dilluns un dels barons que s'han assegut aquesta tarda a la junta directiva que el PP ha celebrat per valorar la victòria insuficient de diumenge. Hi insistia el mateix Feijóo en el seu discurs davant dels quadres del partit: "No podem quedar atrapats entre blocs i bloquejos i que el país es balcanitzi". Per això el líder conservador ha explicat que ha iniciat contactes amb el PSOE, però també amb les formacions amb qui veu possible l'entesa. Contactes, diu el PP, preliminars.

Als socialistes els ha tornat a demanar la seva abstenció perquè no governi una "coalició de perdedors". El líder popular ha descrit una aliança del PSOE i Sumar amb els partits sobiranistes com un "escenari implantejable" perquè suposa fer un pacte amb un "pròfug de la justícia", en referència a Carles Puigdemont, i perquè creu que ERC i EH Bildu "apujaran el preu": "Comportaria donar més poder que mai als independentistes per erosionar el govern, les institucions i avançar en la seva fallida".

El contacte oficial entre el PP i el PSOE va ser diumenge a la nit mateix, quan el candidat socialista, Pedro Sánchez, es va posar en contacte amb Feijóo, sense entrar en les opcions de la governabilitat. Ara bé, el dirigent conservador sí que li va demanar continuïtat en els contactes per evitar el "bloqueig". Segons Feijóo, tots dos s'han instat a continuar les converses un cop es conegui el recompte del vot exterior CERA (podrien variar alguns escons).

Una aliança improbable

Sense els socialistes, el PP podria sumar una majoria suficient amb Vox, UPN, Coalició Canària i també el PNB. Abans que els nacionalistes bascos fessin pública la seva negativa a participar en contactes per investir Feijóo, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ja havia reiterat que no pactaran res "amb un partit separatista com el PNB" i que fins i tot ho prohibeixen els seus estatuts. Per tant, aquesta fórmula ara mateix és impossible.

De tota manera, Feijóo s'ha posat en contacte amb Abascal i s'han instat a continuar les converses en les properes setmanes. El líder del PP pot comptar també amb l'únic diputat d'UPN, però no té assegurat el de Coalició Canària (CC). La líder de CC, Ana Oramas, ja ha advertit que no votaran una investidura "fantasma" de Feijóo. Un escenari al qual els populars tampoc preveuen arribar. De fet, ara mateix Feijóo només podria arribar a 170 amb Vox i UPN, lluny dels 176 necessaris.

Els 'barons' fan pinya amb Feijóo

Al PP ningú amaga que els hauria agradat un resultat més ampli. De fet, tenien coll avall que arribarien als 150 diputats, segons els sondejos interns que tenien. "Amb la mateixa intensitat que van fallar les enquestes, no hem complert les nostres expectatives. No em penedeixo d'haver-me exigit guanyar per molt davant dels que es conformen amb perdre per menys", ha valorat Feijóo. Malgrat tot, els barons han fet pinya amb el seu president.

Ho han fet Alfonso Fernández Mañueco, Fernando López Miras, Carlos Mazón i també Isabel Díaz Ayuso. Tots han mostrat el seu suport al líder del PP, fins i tot si s'acaba en una repetició electoral. ¿Avalarien que fos Alberto Núñez Feijóo qui tornés a ser candidat? "Per descomptat", ha contestat la presidenta madrilenya. "Si anem a una repetició electoral, per descomptat que ha de ser el candidat", ha afegit. Uns minuts abans, Ayuso havia parlat també del lideratge de Feijóo i de si estava en dubte després del 23-J. "No ho crec. És una persona que ha aportat al PP gran estabilitat i que és cada vegada més estimat pels espanyols", ha afirmat. Després de la victòria més agredolça per als populars, de moment ningú s'aparta del costat de Feijóo i tots coincideixen a intentar una investidura encara que sigui fallida.

stats