Eleccions municipals

Els capitans de CiU (i ara de Junts) que se’n van

El partit de Borràs i Turull espera mantenir Vilafranca del Penedès, Vic, Girona i Ripoll amb els nous relleus

3 min
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que no es presenta a la reelecció

BarcelonaEntre les eleccions del 2007 i les del 2011 va forjar-se una fornada d’alcaldes a CiU que va servir a la federació nacionalista per aguantar la "travessia del desert" durant el tripartit i ampliar el poder institucional abans de tornar a la Generalitat. Uns alcaldes que han continuat governant fins avui, sobrevivint en el món municipal –amb pactes diversos– durant el Procés i la pandèmia: en són exemples Pere Regull a Vilafranca de Penedès, Carles Pellicer a Reus o Jordi Munell a Ripoll. I a partir del 2015, Anna Erra a Vic o Marta Madrenas a Girona com a relleu de Carles Puigdemont. Ara, aquest 28-M, tot ells comparteixen una mateixa decisió: no optaran a la reelecció. Són els capitans que se'n van i deixen en mans de nous candidats la possibilitat de continuar governant aquestes ciutats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els seus successors ja no es presenten amb les sigles de l'extinta CDC, sinó amb les sigles de Junts. Una transició pactada i pensada per assegurar la unitat de l'espai postconvergent després del trencament amb el PDECat el 2020. I és que mantenir aquestes alcaldies –entre altres capitals i Barcelona– és clau perquè el partit de Laura Borràs i Jordi Turull pugui fer un balanç positiu la nit electoral.

L'empresa per a JxCat en aquests indrets no era fàcil, almenys en dos d'ells: Vilafranca del Penedès i Reus. Aquestes dues ciutats, històricament socialistes, havien estat conquerides a partir del 2009 –Vilafranca– i el 2011 –Reus– per dos alcaldes d'identitat marcadament convergent que, quan hi va haver la ruptura amb el Partit Demòcrata, van optar per quedar-se al costat de David Bonvehí. És per això que, de cara a les eleccions municipals, el principal repte per al partit de Laura Borràs i Jordi Turull no era només trobar un relleu, sinó arribar a un acord per no dividir l'espai postconvergent en aquests municipis. Una fita que han assolit: malgrat tenir dubtes pel rumb de Junts a escala nacional, des d'un primer moment tant Regull com Pellicer –que ja no milita enlloc– volien evitar la fragmentació del vot, sobretot després de l'experiència de les eleccions catalanes.

A Vilafranca el relleu de Regull és Aureli Ruiz, tots dos promotors d'Impulsem Penedès, una plataforma d'exalcaldes del PDECat de la zona que ha arribat a un acord de coalició amb Junts. De la mateixa manera, Pellicer també ha mantingut la unitat del seu equip municipal i ha donat suport a una de les regidores per ser candidata: Teresa Pallarès, ex-PSC que va fer el pas a JxCat. Aquest mateix divendres li ha fet de teloner en el primer míting de campanya a la ciutat, amb la presència de Turull i el president del grup parlamentari, Albert Batet: "Junts per Reus és el vot d'ordre", ha afirmat Pellicer, que ha acabat el seu discurs amb un lapsus: "A Reus ha de guanyar evidentment Convergència i Unió", ha clamat entre riures del públic: "Ai, perdó, això és el meu passat. Junts per Reus".

En tot cas, aquesta unitat postconvergent no ha evitat que el PDECat faci llista en aquesta localitat: Bonvehí ha pactat amb Ara Reus –una candidatura local que ha governat amb Pellicer– i també es presentarà a les eleccions.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, amb la candidata de Junts, Teresa Pallarès

Ripoll, Vic i Girona

La història és diferent a Ripoll, Vic i Girona. Jordi Munell, Anna Erra i Marta Madrenas són diputats al Parlament per Junts i han estat dirigents clau per a la creació del partit de Carles Puigdemont. De fet, Erra és vicepresidenta del partit –amb opcions de ser presidenta de la cambra quan Laura Borràs sigui apartada definitivament per la Junta Electoral– i Madrenas forma part també de la direcció. Erra i Madrenas són alcaldesses des del 2015 i el 2016 –respectivament– i totes dues tenien clar que només hi serien dues legislatures per "higiene democràtica" i perquè calen "aires nous". El repte de mantenir aquestes alcaldies ara recau sobre els seus successors: l'exconsellera Gemma Geis a Girona i Albert Castells a Vic.

Pel que fa a Jordi Munell, es retira –tot i que continuarà al Parlament– amb més anys a l'esquena: ha estat tres mandats alcalde i dos d'ells amb majoria absoluta. Passa el testimoni a Manoli Vega, del seu equip i amb perspectives de poder tornar a governar: això sí, arribant a pactes, ja que es presenten fins a sis candidatures al municipi. I és que en les tres ciutats hi haurà el risc que l'espai postconvergent voti dividit: el PDECat es presenta a Vic i Girona, mentre que a Ripoll, tot i que la candidatura no és explícitament del Partit Demòcrata, hi ha una altra llista pilotada per un exregidor convergent.

Durant la nit electoral, més enllà de Barcelona, el quarter general de Junts també tindrà un ull posat en aquestes capitals.

stats